ΕΕ: Οι κυρώσεις κατά Κοσόβου και Σερβίας ενδέχεται να αυστηροποιηθούν

ΕΕ: Οι κυρώσεις κατά Κοσόβου και Σερβίας ενδέχεται να αυστηροποιηθούν

Η αποτυχία της χθεσινής συνάντησης Κούρτι - Βούτσιτς με τη μεσολάβηση των Βρυξελλών, ενδέχεται να συνοδευτεί από νέα τιμωρητικά μέτρα τόσο κατά της Πρίστινα όσο και του Βελιγραδίου, όπως προειδοποίησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πίτερ Στάνο.

«Εάν κάποιο μέλος της ΕΕ δεν δει βήματα για αποκλιμάκωση, μπορούν να εισαχθούν πρόσθετα μέτρα για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και για την άλλη πλευρά. Αυτή είναι μια διαδικασία που ακολουθούν τα μέλη όταν δεν ικανοποιούνται από την εξέλιξη των γεγονότων. Είχαν διαφορετικές προσδοκίες και αν συνεχίσει να εξελίσσεται έτσι η κατάσταση θα φέρει πιο συγκεκριμένες απαντήσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ειδικός απεσταλμένος για τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, Μίροσλαβ Λάιτσακ, άρχισε να ενημερώνει τα κράτη μέλη για τη συνάντηση της 14ης Σεπτεμβρίου και μετά την ανάλυση, τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν τι θα γίνει στη συνέχεια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι επίσης απογοητευμένες από την έλλειψη προόδου στον διάλογο.

«Ο χρόνος τρέχει. Θέλουμε να δούμε πρόοδο στις υφιστάμενες και προηγούμενες δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο του διαλόγου και με τη Συμφωνία της Οχρίδας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας ένωσης δήμων με σερβική πλειοψηφία. Θα διαβουλεύσουμε εσωτερικά και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για τα επόμενα βήματα».

Για τη συνάντηση της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Jozef Borell, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Albin Kurti, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποδέχτηκε την πρότασή του για «ταυτόχρονη εκπλήρωση» των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες και την Οχρίδα για εξομάλυνση των σχέσεων.

Η ΕΕ επέβαλε αρχικά μέτρα κατά του Κοσσυφοπεδίου τον Ιούλιο λόγω της αγνόησης της κυβέρνησης για άμεσα μέτρα για τη μείωση της έντασης στο βορρά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου