Σε εφαρμογή το ETIAS στα σύνορα από το Νοέμβριο - Ποιους αφορά και πόσο κοστίζει

Σε εφαρμογή το ETIAS στα σύνορα από το Νοέμβριο - Ποιους αφορά και πόσο κοστίζει

Το Ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών και αδειοδότησης ταξιδίων (ETIAS) αφορά μόνο τους πολίτες τρίτων χωρών που δεν ζουν μόνιμα σε χώρα της ΕΕ ή δεν διαθέτουν βίζα για χώρα της ΕΕ. Ως εκ τούτου, καλύπτει τους τουρίστες, τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας, όσους πραγματοποιούν οικογενειακές επισκέψεις ή εργάζονται βραχυπρόθεσμα.

Τώρα έχει προσωρινή ημερομηνία έναρξης τον Νοέμβριο του 2023, αφού είχε επίσης αναβληθεί από το 2022. Oι ταξιδιώτες θα πρέπει να συμπληρώνουν μια ηλεκτρονική αίτηση πριν ταξιδέψουν. Μόλις εκδοθεί, η άδεια διαρκεί για τρία χρόνια, οπότε οι συχνοί ταξιδιώτες δεν χρειάζεται να συμπληρώνουν κάθε φορά νέα αίτηση, αλλά πρέπει να την ανανεώνουν κάθε τρία χρόνια.

Κάθε αίτηση κοστίζει 7 ευρώ, αλλά είναι δωρεάν για άτομα κάτω των 18 ετών και άνω των 70 ετών.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι οι αιτήσεις θα πρέπει να διεκπεραιώνονται μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά συμβουλεύει τους ταξιδιώτες να υποβάλλουν αίτηση 72 ώρες νωρίτερα σε περίπτωση καθυστερήσεων.

Τι ισχύει για τους κατοίκους;

Αυτό δεν ισχύει για τους κατοίκους, οπότε δεν θα χρειαστεί να ολοκληρώσουν την ηλεκτρονική διαδικασία πριν από το ταξίδι. Αντ' αυτού, θα επιδεικνύουν το διαβατήριο και το έγγραφο διαμονής τους στα σύνορα, όπως ακριβώς κάνουν και τώρα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου