ΕΕ: Το Κόσοβο θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή του πορεία, εάν δεν ιδρύσει τον Σύνδεσμο Δήμων Σερβικής Πλειοψηφίας

ΕΕ: Το Κόσοβο θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή του πορεία, εάν δεν ιδρύσει τον Σύνδεσμο Δήμων Σερβικής Πλειοψηφίας

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Peter Stano, δήλωσε την Τρίτη ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει επειγόντως να εφαρμόσει την πολυετή υποχρέωση για ίδρυση ενός Συνδέσμου δήμων με σερβική πλειοψηφία στη χώρα και προειδοποίησε ότι θα αντιμετωπίσει συνέπειες στην πορεία του προς την ΕΕ. αν δεν το κάνει. Είπε ότι η ίδρυση του Συνδέσμου αποτελεί υποχρέωση για το Κοσσυφοπέδιο και "αυτό έχει επαναληφθεί αρκετές φορές από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο υψηλότερο επίπεδο, αυτό των Ευρωπαίων ηγετών".

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία κατέληξαν σε συμφωνία για την Ένωση το 2013 και στη συνέχεια το 2015 σχετικά με τις αρχές για την ίδρυσή της.

Όμως, το 2015, το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου διαπίστωσε ότι η συμφωνία δεν είναι πλήρως εναρμονισμένη με το Σύνταγμα.

Στα τέλη του περασμένου έτους, η διεθνής κοινότητα παρουσίασε στα μέρη ένα σχέδιο καταστατικού που θα είχε αυτή η ένωση. Τα μέρη, αρχικά, δήλωσαν ότι το αποδέχονται καταρχήν, αλλά δεν έχουν κάνει κανένα βήμα μπροστά.

Σε συνέντευξή του στο Radio Free Europe στις 19 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti, είπε ότι δεν αποδέχεται αυτό το σχέδιο καταστατικού.

Ο Στάνο επανέλαβε ότι η ίδρυση του Συνδέσμου σχετίζεται με την πρόοδο του Κοσσυφοπεδίου στον στόχο του να γίνει μέρος του μπλοκ.

«Εάν το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι σε θέση να αποδώσει αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση, τότε δεν θα θεωρηθεί ως θετικό μήνυμα ότι θέλει να προχωρήσει στην πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεων [με τη Σερβία], η οποία τώρα συνδέεται με την πρόοδο του Κοσσυφοπεδίου στο πορεία προς την ΕΕ», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Μεγάλη Βρετανία συνεχίζουν να επιμένουν ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι υποχρεωμένο να ιδρύσει τον Σύνδεσμο.

Ο Στάνο τόνισε ότι το θέμα της ίδρυσης του Συνδέσμου συζητείται συνεχώς σε συναντήσεις με τα κόμματα.

Ωστόσο, είπε ότι στη συνάντηση αυτής της εβδομάδας σε επίπεδο επικεφαλής διαπραγματευτών Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, το κύριο θέμα θα είναι η εξεύρεση λύσης για το απαγορευμένο σερβικό δηνάριο στο Κοσσυφοπέδιο.

Είπε ότι οι συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας σημείωσαν πρόοδο και ότι θα συνεχιστούν την Πέμπτη 4 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

Η χρήση του δηναρίου για πληρωμές σε μετρητά στο Κοσσυφοπέδιο απαγορεύτηκε την 1η Φεβρουαρίου, όταν η Κεντρική Τράπεζα του Κοσσυφοπεδίου εφάρμοσε νέο κανονισμό που όριζε το ευρώ ως το μοναδικό επίσημο νόμισμα της χώρας.

Το θέμα αυτό, εκτός του ότι εξόργισε τη Σερβία, προκάλεσε και διαφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου και της διεθνούς κοινότητας, αφού η σερβική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου, επί χρόνια, λαμβάνει πληρωμές σε δηνάρια από τον προϋπολογισμό της Σερβίας.

Δυτικοί διπλωμάτες ζήτησαν από το Κοσσυφοπέδιο να αναστείλει τον κανονισμό, ώστε να δοθεί χρόνος στους πολίτες να προσαρμοστούν στη νέα πρακτική.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου