ΕΕ: Η αλβανική κυβέρνηση μπλόκαρε τον διαγωνισμό μας για το ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο

ΕΕ: Η αλβανική κυβέρνηση μπλόκαρε τον διαγωνισμό μας για το ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο

Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, η Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσε διαγωνισμό 1,85 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημιουργία του ολοκληρωμένου συστήματος πληροφοριών κτηματολογίου στην Αλβανία (αναφέρεται ως ACLIS).

Τη σύμβαση, που εντάσσεται σε πρόγραμμα για τη δημιουργία του νέου ηλεκτρονικού συστήματος του Κτηματολογίου και την ολική ψηφιοποίηση των ακινήτων, κέρδισε η συγχώνευση δύο εταιρειών, της σλοβενικής Synergize και της αλβανικής Datech.

Αλλά μόλις οι εταιρείες επρόκειτο να ξεκινήσουν τις εργασίες τους, η αλβανική κυβέρνηση και ο Κρατικός Οργανισμός Κτηματολογίου ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ακύρωσή της, επειδή θα έκαναν οι ίδιοι τους διαγωνισμούς.

Οι αλβανικές αρχές ενημέρωσαν την ΕΕ για περαιτέρω παράλληλη ανάπτυξη του υπάρχοντος συστήματος πληροφορικής και προκήρυξαν νέο διαγωνισμό για τη βελτίωση και τη συντήρησή του. Ως αποτέλεσμα, οι δραστηριότητες στο πλαίσιο του έργου/της σύμβασης ACLIS έχουν σταματήσει μέχρι να επιτευχθεί λύση μέσω αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ Αλβανίας και ΕΕ», επιβεβαίωσε το γραφείο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στα Τίρανα.

Το όλο έργο είναι υπό αμφισβήτηση

Η σύμβαση ύψους 1,85 εκατομμυρίων ευρώ που ανέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εταιρείες Synergize και Datech ήταν μόνο η πρώτη από πολλές τέτοιες. Εντάσσονται σε έργο συνολικής αξίας 15,7 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από επιχορήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το σύστημα αυτό προβλέπει τη δημιουργία του νέου ηλεκτρονικού συστήματος του Κτηματολογίου και την πλήρη ψηφιοποίηση του κτηματολογικού χάρτη, του κτηματολογίου και κάθε συναλλαγής στην αγορά ακινήτων στην Αλβανία. Τώρα όλο αυτό το έργο αξίας 15,7 εκατ. ευρώ είναι υπό αμφισβήτηση.

«Αυτή τη στιγμή, οι συζητήσεις με την αλβανική κυβέρνηση είναι ακόμη σε εξέλιξη. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένουμε να λάβουμε επίσημη απάντηση/αίτημα από την αλβανική κυβέρνηση. Σας συνιστούμε να απευθύνετε το αίτημά σας στις αρμόδιες αλβανικές αρχές για περαιτέρω βοήθεια», απάντησε η αντιπροσωπεία της ΕΕ.

Η πύλη ρώτησε τον Κρατικό Κτηματολόγιο γιατί αποφάσισε να σταματήσει τη σύμβαση της ΕΕ για τη δημιουργία του νέου συστήματος ηλεκτρονικής ιδιοκτησίας και να προχωρήσει σε παράλληλο διαγωνισμό για την ανάπτυξη του υπάρχοντος συστήματος, το οποίο σύμφωνα με την ΕΕ είναι προβληματικό και με ξεπερασμένη τεχνολογία. Αλλά μέχρι τη στιγμή που δημοσιεύτηκε το άρθρο, δεν είχε λάβει απάντηση.

Παράγοντας AKSHI (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών)

Μόλις οι αλβανικές αρχές ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση για το μπλοκάρισμα του κτηματολογίου, στις 26 Ιουνίου η AKSHI ανακοίνωσε ξαφνικά διαγωνισμό αξίας 4,4 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος του Κρατικού Κτηματολογίου.

Μόλις τρεις μέρες μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο πρωθυπουργός, ο επικεφαλής της AKSHI και ο νέος επικεφαλής του Κτηματολογίου πραγματοποίησαν κοινή δημόσια δράση για να αποτρέψουν ριζικές αλλαγές στο Κτηματολόγιο.

«Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου το φυσικό Κτηματολόγιο δεν θα είναι πλέον προσβάσιμο. Από τη Δευτέρα κανείς σας δεν θα κάνει τίποτα. Δεν θα τους απαντήσει κανείς μέσα στο Κτηματολόγιο. Όλα θα είναι διαδικτυακά χωρίς καμία φυσική επαφή», απευθυνόταν ο Ράμα στους βουλευτές και τους υπουργούς του Σοσιαλιστικό Κόμματος.

Ενώ ο επικεφαλής της AKSHI είπε ότι πλέον η όλη διαδικασία θα ψηφιοποιηθεί. «Θα έχουμε ασφάλεια για κάθε ενέργεια, όπου ο πολίτης θα ενημερώνεται για κάθε αλλαγή που γίνεται στην περιουσία του».

Η μέρα αυτή είναι και η μέρα που κατέρρευσε το ψηφιακό σύστημα του Κτηματολογίου. Από τις 3 Ιουλίου το σύστημα Κτηματογράφησης έχει σχεδόν σταματήσει να λειτουργεί και οι πολίτες αντιμετωπίζουν ατελείωτες καθυστερήσεις στις υπηρεσίες που παρέχει το Κτηματολόγιο.

Τα τρία γεγονότα δεν είναι άσχετα μεταξύ τους. Η ακύρωση του έργου της ΕΕ, το άνοιγμα του διαγωνισμού από την AKSHI και η κατάρρευση του Κτηματολογίου είναι αιτία και αποτέλεσμα. Ενέργειες, που πολλοί υποπτεύονται ότι εκτός από λαιμαργία για διαγωνισμούς, κρύβουν και πιο αποκρυφιστικούς σκοπούς από αυτό. Αυτά που σχετίζονται με την ασφάλεια της περιουσίας των Αλβανών. Αυτές είναι αμφιβολίες που πρέπει να ξεκαθαρίσει το SPAK.

...

Διαδικτυακά θα παρέχονται οι υπηρεσίες Κτηματολογίου στην Αλβανία από τις 3 Ιουλίου

Ο Έντι Ράμα δήλωσε σήμερα ότι από τις 3 Ιουλίου οι υπηρεσίες Κτηματογράφησης - Κτηματολογίου θα παρέχονται διαδικτυακά, μέσω του e-albania. Η δήλωση Ράμα έγινε κατά την παρουσίαση της μεταρρύθμισης το...
...

Οι κωλυσιεργικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου μπλοκάρουν και τα δάνεια στις αλβανικές τράπεζες

Μετά τους συμβολαιογράφους, ανησυχία εκφράζει και το τραπεζικό σύστημα ότι το Εθνικό Κτηματολόγιο έχει μπλοκάρει τον δανεισμό. Σύμφωνα με στοιχεία του μηνός Ιουλίου, οι τράπεζες δεν μπόρεσαν να εγκρίν...
...

Παραλύουν οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου στην Αλβανία - Μόνο 1 στις 5 αιτήσεις διευθετείται

Από τον Ιούλιο έκλεισαν τα φυσικά υποκαταστήματα του Κτηματολογίου που λειτουργούσαν για την παροχή πληροφοριών, λόγω της μετάβασης στη διαδικτυακή εκδοχή τους. Παράλληλα με το νέο σύστημα παροχής υπη...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου