Παραλύουν οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου στην Αλβανία - Μόνο 1 στις 5 αιτήσεις διευθετείται

Παραλύουν οι υπηρεσίες του Κτηματολογίου στην Αλβανία - Μόνο 1 στις 5 αιτήσεις διευθετείται

Από τον Ιούλιο έκλεισαν τα φυσικά υποκαταστήματα του Κτηματολογίου που λειτουργούσαν για την παροχή πληροφοριών, λόγω της μετάβασης στη διαδικτυακή εκδοχή τους. Παράλληλα με το νέο σύστημα παροχής υπηρεσιών, η αγορά παραλύει, καθώς πολλές αιτήσεις μένουν αναπάντητες. Αυτή την ανησυχητική πραγματικότητα επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία των αιτήσεων από συμβολαιογραφικά γραφεία, ως βασικός συνδετικός κρίκος του πολίτη με το κτηματολόγιο.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι από την 1η Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου έγιναν 5.655 αιτήσεις, αλλά μόνο 1.300 από αυτές έλαβαν απαντήσεις. Τα στοιχεία δεν είναι θετικά, αλλά λέμε ότι βρισκόμαστε στην πρώτη φάση αυτής της διαδικασίας και ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα αλλάξει στο μέλλον. Ενώ υπάρχει πιο θετική πρόοδος στις αιτήσεις με ταχεία διαδικασία, που κοστίζουν ακόμη περισσότερο», εξήγησε ο Fatmir Lacej από το εθνικό επιμελητήριο συμβολαιογράφων.

Το νέο εγκεκριμένο σύστημα προβλέπει ότι μια αίτηση στα Τίρανα μπορεί να εξεταστεί από κτηματολογικό γραφείο άλλης πόλης, αποφεύγοντας έτσι την πιθανότητα διαφθοράς. Ωστόσο, παρά τον θετικό σκοπό αυτού του συστήματος, οι συμβολαιογράφοι λένε ότι, για να πετύχει η ψηφιακή επανάσταση, οι αξιωματούχοι πρέπει να λογοδοτήσουν μέχρι την ποινική δίωξη.

«Είμαστε της άποψης ότι οι εργαζόμενοι στο Κτηματολόγιο πρέπει να είναι πιο υπεύθυνοι. Θα πρέπει να λογοδοτήσουν επειδή δεν επέστρεψαν έγκαιρα τις απαντήσεις. Μέχρι τώρα, το βασικό πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι δεν τηρούνται οι προθεσμίες που ορίζει ο νόμος, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι υπηρεσίες», λέει ο Lacej.

Σύμφωνα με συμβολαιογράφους, φαίνεται ότι έχει γίνει πρακτική να ζητούνται πρόσθετα περιττά έγγραφα για αίτηση, επιμηκύνοντας περαιτέρω τις διαδικασίες.

Από τον Μάιο του 2022, η κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρει το 90% των δημόσιων υπηρεσιών διαδικτυακά, θεωρώντας την απόφαση αυτή ως ψηφιακή επανάσταση στο ζήτημα της ιδιοκτησίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου