State Department: Απαράδεκτη η πίεση στους Σέρβους αστυνομικούς στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου

State Department: Απαράδεκτη η πίεση στους Σέρβους αστυνομικούς στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ (Dash) εξέφρασε «βαθιά» ανησυχία για τις πρόσφατες παραιτήσεις νεοδιορισμένων Σέρβων αστυνομικών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ως αποτέλεσμα πιέσεων και δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο «κάποιος, συμπεριλαμβανομένων των παραγόντων που συνδέονται με τη Σερβία, να ασκεί πολιτική πίεση σε άτομα που θέλουν να ενταχθούν στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου.

«Η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου παρέχει ζωτικής σημασίας υπηρεσίες σε όλες τις κοινότητες και τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου. Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της διαφορετικότητας εντός των τάξεων της», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 23 Αυγούστου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε το Κόσοβο και τη Σερβία να επιστρέψουν στον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Σύμφωνα με το Radio Free Europe, τουλάχιστον επτά Σέρβοι αστυνομικοί έχουν παραιτηθεί από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου από την περασμένη εβδομάδα, για την οποία οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου κατηγόρησαν το Βελιγράδι.

Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Vjosa Osmani, δήλωσε στις 18 Αυγούστου ότι «υπάρχουν ήδη επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι απειλές και εκβιασμοί προέρχονται απευθείας από τη Σερβία».

Το Βελιγράδι δεν έχει σχολιάσει αυτές τις κατηγορίες.

Σαράντα έξι νεαροί Σέρβοι αστυνομικοί ξεκίνησαν να εργάζονται στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο στα τέλη Ιουλίου, αλλά αντιμετώπισαν αμέσως διαδικτυακές απειλές στα κοινωνικά δίκτυα, τις οποίες οι αξιωματούχοι του Κοσσυφοπεδίου και η διεθνής κοινότητα έχουν καταδικάσει έντονα.

Περίπου 550 Σέρβοι αστυνομικοί στο βορρά - στους δήμους της Βόρειας Μιτρόβιτσα, του Ζβέτσαν, του Λεποσάβιτς και του Ζούμπιν Ποτόκ - είχαν παραιτηθεί συλλογικά από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να ταξινομήσει αυτοκίνητα με πινακίδες RKS.

Μετά τις παραιτήσεις, οι αρχές στο Κοσσυφοπέδιο προκήρυξαν διαγωνισμό για νέους αστυνομικούς, προσλαμβάνοντας 74 από αυτούς. Από αυτούς, οι 46 αναφέρθηκαν ότι προέρχονται από τη σερβική κοινότητα.

Η ένταξη των Σέρβων στην Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου προβλέπεται από συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας στις Βρυξέλλες το 2013, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι δύο χώρες συμμετέχουν στον διάλογο με τη μεσολάβηση της ΕΕ, για την εξομάλυνση των σχέσεων, από το 2011. Τα μέρη έχουν υπογράψει μια σειρά από συμφωνίες, αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί όλες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου