Επιπλέον 113 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να επενδύσει η αλβανική κυβέρνηση στα αποτεφρωτήρια λίγο καιρό μετά το σχετικό σκάνδαλο

Επιπλέον 113 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να επενδύσει η αλβανική κυβέρνηση στα αποτεφρωτήρια λίγο καιρό μετά το σχετικό σκάνδαλο

Ένα προσχέδιο αποκαλύπτει ότι η αλβανική κυβέρνηση σχεδιάζει να δαπανήσει άλλα 113 εκατομμύρια ευρώ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Ελμπασάν και το Φίερι για να επιστρέψει στη στρατηγική ανακύκλωσης - που εγκαταλείφθηκε το 2014 με τις διεφθαρμένες παραχωρήσεις για την κατασκευή αποτεφρωτηρίων.

Και τα δύο έργα χαρακτηρίζονται ως ώριμα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει εκπονηθεί η μελέτη σκοπιμότητας και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κατάρτισης τεχνικών εγγράφων.

Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα αρνήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη να ακούσει την ερώτηση δημοσιογράφου και να απαντήσει σχετικά με τα επιπλέον χρήματα που σχεδιάζονται, ακόμη και μετά το σκάνδαλο διαφθοράς με τα αποτεφρωτήρια, προτείνοντας να του σταλεί γραπτώς η ερώτηση. Ένα αίτημα για σχόλιο που εστάλη στο γραφείο Τύπου του Ράμα παρέμεινε αναπάντητο για 48 ώρες.

Το Σχέδιο Εγγράφου, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, έχει εκπονηθεί από την Κρατική Υπηρεσία Στρατηγικού Προγραμματισμού και Συντονισμού Βοήθειας (SASPAC), άμεσα υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό, της οποίας προΐσταται ο πρώην Υπουργός Υγείας, Ιλίρ Μπεκάι (Ilir Beqaj).

Ο ίδιος ο Beqaj βρίσκεται υπό έρευνα από την Ειδική Εισαγγελία για τη σύμβαση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αποστείρωση χειρουργικού εξοπλισμού.

Αν και αυτό το έγγραφο δεν αιτιολογεί την ανάγκη για νέες επενδύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων σε αυτούς τους δύο τομείς, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι βασίζονται σε μελέτη σκοπιμότητας που εκπονήθηκε από ξένους και ντόπιους εμπειρογνώμονες με χρηματοδότηση από τα ταμεία IPA της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς σχεδιασμού, ο αποτεφρωτήρας Φίερι, εάν τεθεί σε λειτουργία, θα έχει λειτουργική ζωή 15-25 ετών και «η ιεράρχηση της ανακύκλωσης θα σημαίνει άμεσα σημαντική μείωση της ανάγκης για αποτέφρωση».

Σύμφωνα με το διαχειριστικό σενάριο που προτείνει η παρούσα μελέτη, το επενδυτικό κόστος για την περιοχή του Fier ανέρχεται στα 60,4 εκατ. ευρώ (60.403.480) κατανεμημένα σε μια περίοδο 20 ετών. Το αποτεφρωτήριο του Φίερι κόστισε στους Αλβανούς φορολογούμενους περίπου 32 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν τέθηκε σε λειτουργία ούτε μια μέρα και εξακολουθεί να μην καίει απορρίμματα.

Η μελέτη φέρνει μια ανάλυση των πολιτικών διαχείρισης απορριμμάτων που ακολούθησε η αλβανική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η αποτέφρωση όχι μόνο δεν αναμένεται να λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων, αλλά και παραβιάζει τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την κυκλική οικονομία, αφού η ιεραρχία της διαχείρισης απορριμμάτων δεν έχει εφαρμοστεί, διότι καύση βρίσκεται στο κάτω μέρος της πυραμίδας.

Σήμερα, τα τρία αυτά αντικείμενα τελούν υπό κρατική κατάσχεση με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας (SPAK), οι έρευνες της οποίας απήγγειλαν κατηγορίες σε δώδεκα κρατικούς αξιωματούχους με κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας, μεταξύ των οποίων και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Arben Ahmetaj και ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Lefter Koka.

Η κατάρτιση του σχεδίου της κυβέρνησης για έργα εθνικής σημασίας, σύμφωνα με τον Οργανισμό, έγινε με βάση τις αποφάσεις και τις οδηγίες της κυβέρνησης για τη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σε συγκεκριμένα έργα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου