420.000€ τεχνική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης για πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό στην Αλβανία

420.000€ τεχνική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης για πλωτό φωτοβολταϊκό σταθμό στην Αλβανία

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία δραστηριοποιείται άμεσα στη στήριξη της αλβανικής κυβέρνησης όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δημοσίευσε αυτές τις μέρες τα στοιχεία για την πλωτή ηλιακή μονάδα που θα κατασκευαστεί στη λίμνη Vau i Dejes.

Η EBRD ανακοίνωσε ότι η σύμβαση με την εταιρεία που θα παρέχει τεχνική υποστήριξη κατά τη φάση κατασκευής και θέσης σε λειτουργία έχει ήδη υπογραφεί και λήγει τον Οκτώβριο του 2026. Νικητής είναι η RINA Consulting με προσφορά 442.000 ευρώ.

Η διαδικασία προμήθειας που ακολούθησε η EBRD πέρασε από δύο στάδια, πρώτα την εκδήλωση ενδιαφέροντος και μετά την προσφορά.

Νωρίτερα τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η εταιρεία SENA Solar Energy της Αλβανίας, μέρος της KESH, άνοιξε τη διαδικασία για τη μελέτη και κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 12,9 MW/p και το οποίο υποστηρίζεται οικονομικά από την EBRD.

Τον Ιούλιο του 2020, η KESH εγκρίθηκε για δάνειο από την EBRD για τη στήριξη του έργου του πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού, όπου από το συνολικό κόστος περίπου 14 εκατ. ευρώ, τα 9,75 εκατ. ευρώ είναι δάνεια από αυτόν τον διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Για την KESH δεν είναι το πρώτο φωτοβολταϊκό έργο που θα υλοποιηθεί, παρόλο που είναι το πρώτο πλωτό. Νωρίτερα ήταν το Φωτοβολταϊκό εργοστάσιο του Qyrsaq (Hec Vau i Dejes), εγκατεστημένης ισχύος 5.135 MW/p, το οποίο ξεκίνησε επίσημα την παραγωγή στις 12 Μαΐου 2022.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου