Δυρράχιο: Με 5€ το τμ θα αποπληρώσει τους 309 ιδιοκτήτες το αλβανικό κράτος για τη γη που θα τους απαλλοτριώσει

Δυρράχιο: Με 5€ το τμ θα αποπληρώσει τους 309 ιδιοκτήτες το αλβανικό κράτος για τη γη που θα τους απαλλοτριώσει

Η μέση τιμή που θα αποπληρώσει στους ιδιοκτήτες τη γη των οποίων θα απαλλοτριώσει το αλβανικό κράτος στο Δυρράχιο, είναι έως και 10 φορές μικρότερη από την πραγματική τιμή του ακινήτου που θα ανεγερθεί, δηλαδή 5 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Οι ίδιες τιμές γης θα εφαρμοστούν και στους 309 ιδιοκτήτες ακινήτων που επηρεάζονται από τις απαλλοτριώσεις στην περιοχή του Πόρτο Ρομάνο, όπου θα υλοποιηθεί το νέο λιμενικό έργο. Στην περιοχή αυτή θα μεταφερθεί το σημερινό λιμάνι του Δυρραχίου, καθώς στην περιοχή αυτή θα αναπτυχθεί το έργο «Durrës Yachts Marina» με διαμερίσματα και ξενοδοχεία.

Την ώρα που, σύμφωνα με πωλητές της αγοράς ακινήτων, η πραγματική τιμή του ακινήτου στην περιοχή αυτή κυμαίνεται από 35 έως 45 ευρώ το τετραγωνικό. Υπάρχουν περιπτώσεις που η τιμή του οικοπέδου έχει πουληθεί προς 100 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Με αυτές τις αγοραίες αξίες, η τιμή απαλλοτρίωσης είναι 8 έως 19 φορές χαμηλότερη.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, ο συνολικός προϋπολογισμός για τις συνολικές απαλλοτριώσεις θα είναι 821,3 εκατ. λεκ ή 8 εκατ. ευρώ για περίπου 1,4 εκατ. τετραγωνικά μέτρα γης.

Για τους ειδικούς, η τιμή αποζημίωσης γης όχι μόνο είναι χαμηλότερη από την αγοραία αξία των πωλήσεων ακινήτων, αλλά θεωρείται άδικη, όταν το κράτος εισπράττει το 15% της αξίας ως φόρος κερδών για συναλλαγές πώλησης ακινήτων.

Έτσι, εάν ένας ιδιοκτήτης πουλούσε 1.000 τετραγωνικά μέτρα γης στην ελεύθερη αγορά, θα πλήρωνε στο κράτος φόρο κερδών 15% ύψους 15.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση που το κράτος αγόραζε τη γη, θα πλήρωνε 3.000 ευρώ. Αυτό είναι παράλογο!

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου