Κατά 2500 φορές αύξησε τα κέρδη της μέσα σε τρία χρόνια η εταιρεία που θα χτίσει το υψηλότερο κτίριο στα Τίρανα

Κατά 2500 φορές αύξησε τα κέρδη της μέσα σε τρία χρόνια η εταιρεία που θα χτίσει το υψηλότερο κτίριο στα Τίρανα

Η εταιρεία «Nova Construction», η οποία θα κατασκευάσει τον πύργο πίσω από το Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου στα Τίρανα, είναι σχετικά νέα στην αγορά αυτή. Ιδρύθηκε το 2012 και μέχρι το 2019 ήταν ελάχιστα γνωστή στην αγορά.

Τα οικονομικά ισοζύγια της εταιρείας δείχνουν ότι μέχρι το 2019 η εταιρεία είχε περιφερειακό ρόλο στον κατασκευαστικό τομέα στα Τίρανα.

Τα στοιχεία που αντικατοπτρίζονται στα Open Data δείχνουν ότι το 2013, η εταιρεία κατέγραψε κέρδη σχεδόν 6 εκατ. λεκ. Αυτή δεν είναι η πιο αδύναμη χρονιά της εταιρείας. Το 2019, η εταιρεία παρουσιάζει κέρδη μόλις 2 εκατ. λεκ, ή λιγότερο από 20 χιλιάδες ευρώ.

Τα πράγματα αλλάζουν το 2020, όπου η εταιρεία παρουσιάζει κέρδη προ φόρων 50 φορές υψηλότερα από την προηγούμενη χρονιά, ή περίπου 100 εκατομμύρια λεκ.

Τα θετικά στοιχεία συνεχίζονται και το 2021, όταν η Nova Construction αναφέρει αύξηση κερδών κατά 65% σε σύγκριση με το 2020 και σχεδόν την ίδια αύξηση το 2022.

Συνολικά, η εταιρεία έχει σήμερα επτά μεγάλα έργα υπό κατασκευή ή ολοκλήρωση στα Τίρανα, με συνολικό κόστος κατασκευής που δεν ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έργα όπως το White Tower, το Tirana Entry και το Garden Building.

Το σχήμα δείχνει το κόστος κατασκευής των κτιρίων αυτών, ενώ η αγοραία αξία τους μετά την πώλησή τους ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ. Υπολογίζοντας ένα ελάχιστο περιθώριο κέρδους 10 τοις εκατό, όσο τα τελευταία στοιχεία στον κατασκευαστικό κλάδο για τα κέρδη του 2015, προκύπτει ότι η εταιρεία Nova μέσα σε τρία χρόνια αύξησε τα κέρδη της κατά 2500 φορές, σπάζοντας κάθε θεωρία αγοράς. Ακόμη και η Apple τον πρώτο χρόνο μετά την κυκλοφορία των iPhone δεν μπόρεσε να αυξήσει τα κέρδη περισσότερο από 30%.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου