Ανοδική η δραστηριότητα των αλβανικών δικτύων ναρκωτικών στην Ελλάδα το 2022

Ανοδική η δραστηριότητα των αλβανικών δικτύων ναρκωτικών στην Ελλάδα το 2022

Ανοδική ήταν η δραστηριότητα των αλβανικών δικτύων ναρκωτικών στην Ελλάδα το 2022, εκτιμά πρόσφατη έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας κατά των Ναρκωτικών. Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερο από το 40% της κάνναβης που κατασχέθηκε στην Ελλάδα το 2022 προήλθε από την Αλβανία, ενώ τα αλβανικά δίκτυα είναι δεύτερα μετά τα ελληνικά στη διακίνηση και διανομή ηρωίνης και κοκαΐνης.

«Σύμφωνα με την ελληνική έκθεση κατά των ναρκωτικών, το 56,60% των κατηγορουμένων ως μέλη Οργανωμένων Εγκληματικών Ομάδων στον τομέα των ναρκωτικών ήταν Έλληνες πολίτες και ακολουθούν Αλβανοί με 26%, Πακιστανοί με 3% κ.λπ.

Η συνολική ποσότητα κάνναβης, επεξεργασμένης και ακατέργαστης, που κατασχέθηκε το 2022 στην Ελλάδα ήταν 6,2 τόνοι, ενώ περίπου 2,5 τόνοι (40,28%) εντοπίστηκε ότι προερχόταν από την Αλβανία», αναφέρεται στην έκθεση της Ελληνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ακατέργαστη κάνναβη εισήχθη στην Ελλάδα, κυρίως μέσω των χερσαίων συνόρων με την Αλβανία με οχήματα προσαρμοσμένα να κρύβουν την ποσότητα της ναρκωτικής ουσίας.

Περίπου 1,6 τόνοι κάνναβης κατασχέθηκαν στις συνοριακές περιοχές της Ελλάδας με την Αλβανία. Κατά το έτος 2022, 885 Αλβανοί πολίτες συνελήφθησαν στην Ελλάδα για ποινικά αδικήματα μεταφοράς και διανομής κάνναβης, από τους 748 που συνελήφθησαν το 2021.

Τα αλβανικά δίκτυα δραστηριοποιούνται επίσης στη διακίνηση και διανομή ηρωίνης, όπου οι Αλβανοί πολίτες αποτελούσαν το 19% των μελών εγκληματικών ομάδων, μετά τους Έλληνες πολίτες που αποτελούσαν το 68% των εγκληματικών ομάδων.

Η συνολική ποσότητα ηρωίνης που κατασχέθηκε το 2022 στην Ελλάδα ήταν 139,71 κιλά, σημειώνοντας μείωση 61,66% σε σύγκριση με το 2021, ενώ η αξία των κατασχεθέντων ποσοτήτων ηρωίνης αν το ναρκωτικό πωλούνταν στην αγορά υπολογίστηκε σε πάνω από 2,6 εκατ. ευρώ. Ακόμη και στη διακίνηση και διανομή κοκαΐνης, οι Αλβανοί αποτελούσαν το 31% των μελών οργανωμένων εγκληματικών ομάδων, κατατάσσονται στη δεύτερη θέση μετά τους Έλληνες, που αποτελούσαν περίπου το 57% των συλληφθέντων δραστών.

Η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που κατασχέθηκε το 2022 στην Ελλάδα ήταν 899.688 κιλά, σημειώνοντας μείωση 17,14%, σε σύγκριση με το 2021.

«Ωστόσο, οι κατασχεθείσες ποσότητες κοκαΐνης παραμένουν υψηλές για τέταρτη συνεχή χρονιά για τα επίπεδα της Ελλάδας» - εκτιμά η έκθεση.

Η κατασχεθείσα κοκαΐνη διαπιστώθηκε ότι ερχόταν στην Ελλάδα (60,77%) απευθείας από χώρες της Λατινικής Αμερικής και ως μέσο μεταφοράς χρησιμοποιήθηκαν κοντέινερ φορτωμένα με μπανάνες. Πάνω από 76,5 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η αξία της κοκαΐνης που κατασχέθηκε στην Ελλάδα, εάν επρόκειτο να πουληθεί στην εγκληματική αγορά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου