Αλβανία: Εγκρίθηκε κρατική ενίσχυση της Voltalia για το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Καραβαστά

Αλβανία: Εγκρίθηκε κρατική ενίσχυση της Voltalia για το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Καραβαστά

Η εταιρεία Voltalia, η οποία, κατόπιν δημοπρασίας, έχει αναλάβει την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου Karavasta, ισχύος 140 MW, πρόκειται να πουλάει την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται σε σταθερή τιμή 24,89 €/MWh για 15 χρόνια για ισχύ 70 MW, σύμφωνα με τη Σύμβαση Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Power Purchase Agreement/PPA) που έχει με το δημόσιο.

Εν λόγω Σύμβαση, ωστόσο, πρόκειται να αναθεωρηθεί και η τιμή ενέργειας πρόκειται να καθορίζεται μέσω του Αλβανικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας APLEX.

Κατόπιν σχετικής εισήγησης από το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας για στήριξη της εταιρείας Voltalia, η αρμόδια Επιτροπή κρατικής ενίσχυσης, υπό την προεδρία της Υπουργού Οικονομικών και Οικονομίας, κας Delina Ibrahimaj, ενέκρινε ένα νέο σχήμα οικονομικής στήριξης της Voltalia.

Στην απόφαση της Επιτροπής αναφέρεται ότι η εν λόγω κρατική στήριξη θα μπορούσε να επηρεάσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και το εμπόριο μεταξύ κρατών. Ωστόσο, η επιτροπή ενέκρινε το σχήμα στήριξης θεωρώντας ότι στοχεύει στην προώθηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου