Αλβανία: Ο νέος δικαστικός χάρτης ακρωτηριάζει τα δικαστήρια - Έως και 8 χρόνια αναμονής για εκδίκαση από το Γενικό Εφετείο

Αλβανία: Ο νέος δικαστικός χάρτης ακρωτηριάζει τα δικαστήρια - Έως και 8 χρόνια αναμονής για εκδίκαση από το Γενικό Εφετείο

Η Αλβανία αντιμετωπίζει μια δραματική αύξηση των εκκρεμών υποθέσεων στα δικαστήρια, με οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία και τους πολίτες. Το Εφετείο Γενικής Δικαιοσύνης πνίγεται από ένα βουνό 37.662 υποθέσεων, σημειώνοντας άνοδο 20,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αυτό οδηγεί σε μέσο χρόνο απονομής δικαιοσύνης 8 ετών, απαράδεκτα υψηλό για μια σύγχρονη κοινωνία. Η έλλειψη δικαστών και η συγχώνευση δικαστηρίων, με τον νέο δικαστικό χάρτη να αφήνει μόνο ένα Εφετείο στα Τίρανα, επιδεινώνουν δραματικά την κατάσταση.

Μόλις το 30% των δικαστών στο μοναδικό Εφετείο πληρώνεται, θέτοντας σε αμφισβήτηση την εύρυθμη λειτουργία του. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο τραγική στο Διοικητικό Εφετείο, που εκδικάζει εμπορικές διαφορές.

Εκεί, 23.000+ υποθέσεις περιμένουν να κριθούν, με μέσο χρόνο εκδίκασης 14,6 χρόνια. Αυτό πλήττει καίρια το επιχειρηματικό κλίμα, καθώς οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να περιμένουν δεκαετίες για να βρουν δικαίωση.

Η αναμονή 15 ετών για επίλυση διοικητικών διαφορών μπλοκάρει την οικονομία και καταστρέφει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Η υπόσχεση του διοικητικού δικαστηρίου για βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος γίνεται τραγική ειρωνεία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου