Χρηματοδότηση της IFC για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Αλβανία

Χρηματοδότηση της IFC για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Αλβανία

Η IFC (International Finance Corporation) προσφέρει ένα πακέτο χρηματοδότησης 41 εκατομμυρίων ευρώ στην Karavasta Solar υποστηρίζοντας έτσι το μεγαλύτερο ηλιακό φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας.

Η χρηματοδότηση της IFC περιλαμβάνει δάνειο τύπου Α έως 29 εκατ. ευρώ και δάνειο τύπου Β1 έως 12 εκατ. ευρώ, το οποίο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου χρηματοδότησης που περιλαμβάνει δάνειο έως 58 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Voltalia - προγραμματιστής και πάροχος υπηρεσιών στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα - ίδρυσε την Karavasta Solar sh.p.k., μια εταιρεία που δημιουργήθηκε για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του πρώτου μεγάλης κλίμακας ηλιακού φωτοβολταϊκού πάρκου (PFV) στην Αλβανία .

Η Αλβανία βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην υδροηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή ενέργειας, η οποία είναι εποχιακή και ανεπαρκής για να καλύψει την αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση της χώρας. Ως αποτέλεσμα, η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από δαπανηρές εισαγωγές ενέργειας με βάση τα ορυκτά. Επίσης, οι διαταραχές της περιφερειακής αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη και οι υψηλές τιμές ενέργειας παγκοσμίως αυξάνουν την ανάγκη της Αλβανίας να αναπτύξει περαιτέρω τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της.

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς λόγω της μείωσης των ετήσιων βροχοπτώσεων, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. Η ετήσια ζήτηση ενέργειας στην Αλβανία αναμένεται να αυξηθεί κατά 77% έως το 2030 και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 15%-20%.

Η χρηματοδότηση της κλιματικής προσαρμογής που παρέχεται από την IFC θα διαφοροποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Αλβανίας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ενεργειακού τομέα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου