Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κυβερνοδυναμικής των Δ. Βαλκανίων

Πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Κυβερνοδυναμικής των Δ. Βαλκανίων

Στις 15 Νοεμβρίου 2022, υπογράφηκε στην Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο) τριμερής Επιστολή Προθέσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Σλοβενίας, της Γαλλίας και του Μαυροβουνίου σχετικά με την ίδρυση περιφερειακού κέντρου κυβερνοδυναμικής στα Δυτικά Βαλκάνια, με έδρα το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Κέντρου Μαυροβουνίου στο Πανεπιστήμιο της Ποντγκόριτσα.

Συμμετέχοντας στη δημιουργία του Κέντρου, η Σλοβενία τηρεί τη δέσμευσή της να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική για τα Δυτικά Βαλκάνια και τη συνεργασία μεταξύ όλων των περιφερειακών φορέων για την καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο.

Ο κύριος σκοπός του Κέντρου είναι να εκπαιδεύσει περιφερειακούς εμπειρογνώμονες σε θέματα κυβερνοασφάλειας, εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, κυβερνοδιπλωματίας και προστασίας προσωπικών δεδομένων (εκπαίδευση του μοντέλου εκπαιδευτή). Το Κέντρο θα επικεντρωθεί επίσης στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ εμπειρογνωμόνων στην περιοχή. Το πρώτο μάθημα θα πραγματοποιηθεί στις προσωρινές εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου της Ποντγκόριτσα τον Μάιο του 2023.

Το Κέντρο θα ενισχύσει τις επιχειρησιακές και διαρθρωτικές ικανότητες των χωρών της περιοχής για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, θα ενισχύσει τις δομές και τα μοντέλα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των ιδρυμάτων στον κυβερνοχώρο και θα εξασφαλίσει την προστασία της κρίσιμης υποδομής των συστημάτων πληροφοριών. Ταυτόχρονα, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα επιδιώκουν να εισαγάγουν εκπαιδευτικά προγράμματα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Τα πανεπιστήμια της περιοχής έχουν ενταχθεί στη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων του Μάριμπορ και της Νίκαιας από τη σλοβενική και τη γαλλική πλευρά.

Παράλληλα με τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι συνάντηση εργασίας εμπειρογνωμόνων και από τις τρεις ιδρυτικές χώρες του WB3C. Σλοβένοι εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στο σχεδιασμό του προγράμματος και στις μελλοντικές εκπαιδευτικές συνεδρίες προέρχονται από το Γραφείο Ασφάλειας Πληροφοριών της Κυβέρνησης της Σλοβενίας, το Υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εσωτερικών, τη Διεύθυνση Εγκληματικής Αστυνομίας – Κέντρο Έρευνας Υπολογιστών, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Ανώτατη Εισαγγελία, τη Σλοβενική Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υπολογιστών SI-CERT και το Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου