Άγγλος πρέσβης στα Τίρανα: Οι λαθρομετανάστες θα επιστρέφουν άμεσα πίσω

Άγγλος πρέσβης στα Τίρανα: Οι λαθρομετανάστες θα επιστρέφουν άμεσα πίσω

Ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στα Τίρανα Άλαστερ Κινγκ-Σμιθ εξήγησε τα νέα μέτρα της κυβέρνησης της χώρας του για να σταματήσει τη ροή Αλβανών μεταναστών στη Μάγχη. Όπως είπε η επιστροφή των λαθρομεταναστών θα γίνει πιο γρήγορα.

«Αν κάποιος πάει παράνομα, φυσικά και θα επιστρέψει. Αυτό που φέρνει αυτή η συμφωνία είναι ότι θα συμβεί πιο γρήγορα και θα είναι πιο σαφές ότι αυτές οι διαδρομές δεν σας δίνουν την ευκαιρία να μείνετε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πριν από αυτό, οι άνθρωποι πίστευαν ότι μπορούσαν να μείνουν, τώρα όχι πια», είπε ο πρέσβης.

«Έχω εδώ το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε. Είναι ένα πραγματικά δυνατό μήνυμα. Υπάρχουν πολλά κεφάλαια, αλλά συγκεκριμένα θα μας επιτρέψει να κάνουμε δύο πράγματα σχετικά με τη μετανάστευση. Πρώτον, ας αντιμετωπίσουμε την Αλβανία ως μια ασφαλή χώρα και, δεύτερον, ας δημιουργήσουμε μια νέα κοινή Task Force, που σημαίνει πραγματική ενίσχυση της επιχειρησιακής μας συνεργασίας.

Έχουμε προβλήματα με τη νομοθεσία μας γιατί δεν υπάρχει διάταξη για τον χαρακτηρισμό των χωρών ως ασφαλών, όπως έχουν ορισμένες άλλες χώρες. Έχουμε διαφορετικό μηχανισμό και διαφορετική νομοθετική διαδικασία. Αυτό που προσφέρει αυτός ο νόμος είναι η επαναβεβαίωση των εγγυήσεων που έχουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αλβανία σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει επίσης περισσότερα για να παρέχει υποστήριξη, ιδιαίτερα όταν έχουμε θύματα εμπορίας ανθρώπων ή άλλα άτομα που επιστρέφουν, θα παρέχουμε περισσότερη υποστήριξη και βοήθεια, αλλά πρόκειται για πολύ περισσότερα από αυτό. Πρόκειται για τη συνεργασία μας λειτουργικά.

Τώρα εργαζόμαστε πολύ εντατικά για να το εφαρμόσουμε, αλλά δεν θα γίνουν όλα άμεσα. Όμως κάποια πράγματα θα γίνουν πολύ σύντομα. Έχουμε ήδη πτήσεις με επιστροφή κάθε εβδομάδα και θα το εντείνουμε και θα πάρουμε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν πάει παράνομα και θα φροντίσουμε να επιστρέψουν στην Αλβανία το συντομότερο δυνατό. Και αν πάει κάποιος στο μέλλον, θα αντιμετωπίσει το ίδιο» – είπε ο πρέσβης στην εκπομπή «Opinion» .

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου