Συνάντηση Δένδια με τον Σέρβο ομόλογό του - Τι ειπώθηκε για τον διάλογο με το Κόσοβο

Συνάντηση Δένδια με τον Σέρβο ομόλογό του - Τι ειπώθηκε για τον διάλογο με το Κόσοβο

Το μήνυμα πως η Ελλάδα τάσσεται πάντα, για λόγους αρχής, υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντοτε όμως στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, με μία βασική αρχή, τον σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών, εξέπεμψε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Σέρβο ομόλογό του Ιβιτσα Ντάσιτς, μετά το πέρας της συνάντησής τους.

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όπως αποσταθεροποίηση, αναθεωρητικά αφηγήματα. «Αναθεωρητικές δυνάμεις υπάρχουν και δραστηριοποιούνται και στα Βαλκάνια, τη στιγμή μάλιστα που η προσοχή της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένη στην Ουκρανία. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις οι οποίες θα ήθελαν η Σερβία να μην αποτελέσει τμήμα της ευρωπαϊκής οικογένειας, να μην γίνει μέλος της ΕΕ» υπογράμμισε.

Αναφορικά με τον Διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την επίτευξη μιας πολιτικής συμβιβαστικής λύσης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιπλέον, σημείωσε ότι για την επίτευξη προόδου οποιαδήποτε μονομερής απόφαση πρέπει να λαμβάνει χώρα εντός του συμφωνημένου πλαισίου του Διαλόγου και κινήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την πολύ εύθραυστη ισορροπία που έχει επιτευχθεί, θα πρέπει να αποφευχθούν.

Ιβιτσα Ντάσιτς: Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Σερβίας για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα

Από την πλευρά του, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα μπορεί απολύτως να υπολογίζει στην υποστήριξη της Σερβίας, όταν πρόκειται για την κυριαρχία της και την εδαφική ακεραιότητάς, «γιατί θεωρούμε ότι αυτή είναι μια αρχή που πρέπει να ισχύει γι' όλους». Όπως αποκρυστάλλωσε το μήνυμά του, «η Σερβία υποστηρίζει σθεναρά και με συνέπεια την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και της Κύπρου, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα και στον αέρα, και συνεπώς η κυριαρχία της Ελλάδας σε όλα τα νησιά της στο Αιγαίο δεν αμφισβητείται». Μάλιστα υπογράμμισε ότι η Σερβία πάντοτε θα υποστηρίζει την αρχή της διαφύλαξης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και υπογράμμισε τη σημασία του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Παράλληλα, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «εμείς αναμένουμε από τους φίλους μας, από την Ελλάδα, ότι δεν θα αλλάξει τη θέση της όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας» και δήλωσε ότι η χώρα του θέλει μια πολιτική λύση στο πρόβλημα με την Πρίστινα. «Μέχρι έως ότου ο Διάλογος αυτός δεν δώσει τα κατάλληλα αποτελέσματα, κάθε αναγνώριση του Κοσόβου, ή η αποδοχή του σε διεθνείς οργανισμούς θεωρείται ότι αυτό θίγει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Σερβίας». Ειδικότερα, ανέφερε πως η Σερβία υποστηρίζει τη Συμφωνία των Βρυξελλών, θέλει μια πολιτική λύση μέσω ενός διαλόγου, αλλά δεν μπορεί να θεωρεί πως αυτή η λύση είναι πλέον δεδομένη.

Περαιτέρω, ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη που παρέχει ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, αλλά και την εδαφική κυριαρχία της Σερβίας.

Τέλος, χαιρέτισε την επικείμενη επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Σερβία, τις τριμερείς και τις τετραμερείς συνεργασίες.

Μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου ο Νίκος Δένδιας παρέθεσε γεύμα εργασίας στον Σέρβο ομόλογό του.


Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου