Ουκρανός πολιτικός ζητά αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και ένταξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ουκρανός πολιτικός ζητά αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου  και ένταξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ο Oleksiy Goncharenko, μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο αξίζει την πλήρη αναγνώριση και πρέπει επίσης να γίνει πλήρες μέλος της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Κοσσυφοπέδιο δεν αναγνωρίζεται από περίπου 12 κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων πέντε κρατών μελών της ΕΕ, αν και υπέβαλε αίτηση για ένταξη τον Μάιο του 2022.

«Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αναγνωριστεί από όλες τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης… Σας απευθύνω έκκληση να αναγνωρίσετε αυτή τη χώρα ως ανεξάρτητο κράτος για το οποίο πολέμησαν για το μέλλον και την ανεξαρτησία τους. Θα πρέπει να καθίσουν εδώ μαζί μας, να είναι μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης και μόνο τότε μπορούμε να γίνουμε πιο δυνατοί, και αυτή η χώρα θα ανθίσει επίσης», είπε στην Ολομέλεια σε μια παθιασμένη ομιλία.

Η Ουκρανία είναι μεταξύ εκείνων που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, κυρίως λόγω των δικών της εδαφικών διαφορών, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες άλλες χώρες με την ίδια άποψη, για παράδειγμα, την Ισπανία, την Κύπρο και την Ελλάδα. Η Ρουμανία επίσης δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο και ορισμένοι πολιτικοί ζήτησαν να ακυρωθούν οι αγώνες του EURO 2024 που κληρώθηκαν μεταξύ των δύο χωρών για το 2023.

Ο Γκοντσαρένκο είπε ότι απευθύνει έκκληση στο ουκρανικό κοινοβούλιο να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως ανεξάρτητη χώρα και ότι και άλλες χώρες πρέπει να κάνουν το ίδιο.

«Καλώ το κοινοβούλιο της Ουκρανίας να υποστηρίξει και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και πρέπει να το κάνουμε όλοι και να προχωρήσουμε μαζί», πρόσθεσε.

Ο πολιτικός έκλεισε την ομιλία του μιλώντας αλβανικά, προς μεγάλη χαρά των Αλβανών στα social media.

«Το Κοσσυφοπέδιο είναι Ευρώπη», είπε.

Ο Αλβανός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών, Ταουλάντ Μπάλα, δήλωσε ότι η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΣτΕ είναι ένα βήμα που θα υπηρετήσει την εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

«Το Κοσσυφοπέδιο υπέβαλε αίτημα για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης φέτος μετά από τόσα χρόνια κατοχής τις ιδιότητας του συμμετέχοντος. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση αποφάσισε ότι από αυτή τη σύνοδο και μετά, η αντιπροσωπεία της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου θα έχει δικές της θέσεις στην αίθουσα συνεδριάσεων της ολομέλειας και το δικαίωμα λόγου σε κάθε επιτροπή ή συνεδρίαση της ολομέλειας», είπε.

Ο Μπάλα είπε ότι η αντιπροσωπεία της Αλβανίας στο PACE υποστηρίζει και είναι στο πλευρό του Κοσσυφοπεδίου στο δρόμο για ένταξη στο ΣτΕ.

Εν τω μεταξύ, το Κοσσυφοπέδιο ελπίζει να λάβει απόφαση για την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας τις επόμενες ημέρες και έχει δηλώσει ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ έως τα τέλη του 2022, προς μεγάλη απογοήτευση της Σερβίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου