Η Βουλγαρία θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στα Σκόπια για το χειμώνα

Η Βουλγαρία θα παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στα Σκόπια για το χειμώνα

Η Βουλγαρία υποσχέθηκε να παράσχει στα Σκόπια πρόσθετες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για το χειμώνα, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Γκάλαμπ Ντόνεφ με τον ομόλογό του Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι στη Σόφια τη Δευτέρα.

Η Βουλγαρία μπορεί να εξάγει περίπου 200 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα μέχρι το τέλος Μαρτίου 2023. Αυτό είναι περίπου το 10% των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας σε γειτονικές χώρες, γεγονός που σταθεροποιεί το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.

Θα υπάρξει σύμβαση εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το αν οι τιμές θα είναι χαμηλότερες από αυτές της ελεύθερης αγοράς.

«Θα ενωθούμε με τη Βουλγαρία για να βρούμε μια λύση για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων. Σημείωσε ότι τα Σκόπια δεν είχαν εμβόλια για τον COVID-19 πριν από δύο χρόνια και η Βουλγαρία βοήθησε, τώρα η χώρα δεν έχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια.

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν τις δυνατότητες των Σκοπίων να αποθηκεύεουν φυσικό αέριο στη βουλγαρική αποθήκη φυσικού αερίου «Chiren».

«Η Βουλγαρία ήταν παραδοσιακά και εξακολουθεί να είναι ενεργειακός ηγέτης στην περιοχή για να εγγυηθεί την ασφάλεια στον τομέα των Βαλκανίων», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Γκάλαμπ Ντόνεφ.

«Συζητήθηκαν συγκεκριμένες ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, όπως η δυνατότητα εξαγωγής από τη Βουλγαρία επιπλέον ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο για τις ανάγκες της οικονομίας και της βιομηχανίας των Σκοπίων όσο και για τους εγχώριους καταναλωτές», ανέφερε ο Ντόνεφ.

Μέσω της βουλγαρικής αποθήκευσης φυσικού αερίου στο Chiren, οι προμήθειες υγροποιημένου αερίου θα εξισορροπηθούν για τις καθημερινές ανάγκες των Σκοπίων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου