Οι Αλβανοί μετανάστες θα μπορούν να ψηφίζουν για τις αλβανικές εκλογές από τη χώρα στην οποία διαμένουν

Οι Αλβανοί μετανάστες θα μπορούν να ψηφίζουν για τις αλβανικές εκλογές από τη χώρα στην οποία διαμένουν

Οι Αλβανοί μετανάστες δεν θα χρειάζεται να επιστρέψουν στην Αλβανία για να ψηφίσουν.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έχει ξεκινήσει τις εργασίες για να πραγματοποιείται αυτό το δικαίωμα στη χώρα όπου ζουν. Η εγγραφή διεύθυνσης είναι η πρώτη προϋπόθεση που πρέπει να εκπληρωθεί για να μπορέσει η αλβανική διασπορά να εκφράσει τη βούλησή της στις βουλευτικές εκλογές του 2025.

Οι Αλβανοί πολίτες που διαμένουν στο εξωτερικό για περισσότερους από 3 μήνες πρέπει πρώτα να εγγραφούν στον επίσημο ιστότοπο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, όπου θα πρέπει να δηλώσουν σε ηλεκτρονική μορφή τα προσωπικά τους στοιχεία και τη μόνιμη κατοικία τους.

ΚΕΕ: Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έχει το δικαίωμα να ελέγχει τη συμβατότητα των στοιχείων της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας που συμπλήρωσε ο πολίτης από το εξωτερικό με τα στοιχεία του στο Εθνικό Μητρώο.

Εάν ο πολίτης από το εξωτερικό δεν έχει δηλώσει την κατοικία του ή τα στοιχεία της σχετικής ηλεκτρονικής φόρμας δεν ταιριάζουν με αυτά του Εθνικού Μητρώου Αστικής Κατάστασης, τότε το αίτημα εγγραφής απορρίπτεται.

Εάν γίνει δεκτό το αίτημα εγγραφής, ο μετανάστης διαγράφεται από τον κατάλογο ψηφοφόρων εντός της χώρας και περιλαμβάνεται σε ειδικό κατάλογο για τη διασπορά. Στο προσχέδιο που κατατέθηκε για διαβούλευση, η ταυτότητα των ψηφοφόρων από το εξωτερικό προβλέπεται βιομετρική.

Η διαδικασία εγγραφής των Αλβανών μεταναστών ξεκινά το αργότερο 15 ημέρες από την απόφαση του πρωθυπουργού για την ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών και λήγει το αργότερο 60 ημέρες πριν από την ημερομηνία των εκλογών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου