Στο Δυρράχιο το τελευταίο ρωσικό φορτίο με σιτάρι

Στο Δυρράχιο το τελευταίο ρωσικό φορτίο με σιτάρι

Η Αλβανία προμηθεύεται σχεδόν το μισό αλεύρι της από τη Ρωσία και το άλλο μισό από χώρες που το προμηθεύονται επίσης από τη Ρωσία.

Εν μέσω των εκτεταμένων κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την ΕΕ αλλά και την Αλβανία, το τελευταίο φορτίο ρωσικού σιταριού έφτασε στη χώρα την Τρίτη.

Όπως μεταδίδουν το Exit και το Euractiv, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η Αλβανία ίσως δει έλλειψη στα προϊόντα ψωμιού λόγω της ανεπάρκειας αλεύρου και των σημαντικών αυξήσεων στις τιμές του.

Η Αλβανία προμηθεύεται σχεδόν το μισό αλεύρι της από τη Ρωσία και το άλλο μισό από χώρες που το προμηθεύονται επίσης από τη Ρωσία. Οι τρέχουσες κυρώσεις προμηνύουν ότι η αλυσίδα εφοδιασμού αυτή θα διακοπεί και με βάση τα μηδενικά κρατικά αποθέματα, οι χονδρέμποροι είναι πιθανό να ξεμείνουν σε περίπου δύο μήνες.

Το πλοίο που έφτασε στο Δυρράχιο μετέφερε 3.030 τόνους σιτηρών, που ισοδυναμεί με το 1% των εισαγωγών του 2021.

Οι τοπικές συγκομιδές δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέχρι τον Ιούλιο και δεν επαρκούν ούτε κατά διάνοια για να ικανοποιήσουν την τοπική ζήτηση.

Οι χονδρέμποροι δήλωσαν ότι η χώρα πιθανότατα δεν θα ξεμείνει από απόθεμα, αλλά το κόστος του αλεύρου και των σιτηρών θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς η εισαγωγή από άλλες πηγές θα κοστίζει πολύ περισσότερο. Σημείωσαν επίσης ότι η Σερβία έχει μπλοκάρει τις εξαγωγές σιταριού, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για την Αλβανία και άλλες χώρες να βρουν οικονομικά προσιτές εναλλακτικές λύσεις.

Οι τιμές του σιταριού στα διεθνή χρηματιστήρια αυξήθηκαν ήδη κατά 6,4% τη Δευτέρα. Επιπλέον, έχουν εγερθεί ερωτηματικά σχετικά με την ικανότητα των Ουκρανών και Ρώσων αγροτών να καλλιεργήσουν για την επόμενη περίοδο.

Οι αυξήσεις έρχονται σε μια εποχή που οι Αλβανοί ήδη αγωνίζονται με τις αυξημένες τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και με τις απότομες αυξήσεις στα είδη διατροφής. Με πολλούς να ζουν με λιγότερα από 5.000 ευρώ το χρόνο και με το ένα τρίτο του πληθυσμού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, αυτό εγείρει ανησυχίες ότι αρκετές οικογένειες δεν θα μπορούν να έχουν τα απαραίτητα για το φαγητό στο τραπέζι…

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου