Ενοποίηση ΗΠΑ - ΕΕ στον διάλογο Σερβίας - Κοσόβου

Ενοποίηση ΗΠΑ - ΕΕ στον διάλογο Σερβίας - Κοσόβου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες προωθούν το κοινό τους όραμα στον διάλογο Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, όπως τόνισαν οι απεσταλμένοι τους Μίροσλαβ Λάιτσακ και Γκάμπριελ Εσκομπάρ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Πρίστινα.

Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν χθες με την Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani και τον πρωθυπουργό Albin Kurti, σήμερα προγραμμάτισαν περισσότερες συναντήσεις.

Επίσης, στην συνέντευξη Τύπου με τον Kurti, ο Λάιτσακ είπε ότι αυτή η κοινή επίσκεψη των δύο διπλωματών ήταν μοναδική, καθώς έστειλε ένα σαφές μήνυμα σχετικά με τη συνεργασία ΕΕ και ΗΠΑ και το κοινό τους όραμα για το Κοσσυφοπέδιο και την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία.

Ο Εσκομπάρ πρόσθεσε ότι ο διάλογος θα συνεχίσει να διευκολύνεται από την ΕΕ και τόνισε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ για την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου.

Οι δηλώσεις ακολουθούν αυτό που πολλοί θεωρούσαν χωριστές προσεγγίσεις στη διαμάχη Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας από την ΕΕ και τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, με προτάσεις για τις δύο χώρες να ανταλλάξουν εδάφη πριν καταλήξουν σε τελική συμφωνία.

Ωστόσο ο Kurti τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου στη χώρα, υπονοώντας πιθανώς την πίεση στο Κοσσυφοπέδιο να ιδρύσει την Ένωση Σερβικών Δήμων, την οποία το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάζει το σύνταγμα.

Από πλευράς της η Σερβία επιμένει στον σχηματισμό της ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του διαλόγου, ενώ ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell πίεσε επίσης το Κοσσυφοπέδιο δίνοντας προτεραιότητα στην εφαρμογή αυτής της ενιαίας συμφωνίας έναντι των άλλων 32. 

×
Ενημερώσεις

Μετά την εγγραφή σας, θα λαμβάνετε email για κάθε νέα δημοσίευση.

Πρέβεζα: Αλλοδαπός έκλεβε χρυσαφικά και τα έθαβε σ...
Επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν για την παροχή «εγγυήσ...

Σχετικά άρθρα 

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη
Επισκέπτης
Δευτέρα 26/09/22, 15:44

Εικόνα Captcha

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη