Η «The Economist» για την κατεδάφιση του Εθνικού Θεάτρου στα Τίρανα

Η «The Economist» για την κατεδάφιση του Εθνικού Θεάτρου στα Τίρανα

«Καθώς ξέσπασε η πανδημία, η Ευρώπη κατέστρεψε ιστορικά κτίρια. Ενώ οι άνθρωποι ήταν κλειδωμένοι, η κληρονομιά τους κατέρρευσε». Με αυτόν τον τίτλο είναι ο τίτλο και τις συγκεκριμένες φράσεις, ξεκινά το άρθρο του έγκριτου «The Economist» σχετικά με την μεγάλη ζημιά που έγινε στην πολιτιστική κληρονομιά στην Ευρώπη κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Ανάμεσα στα παραδείγματα των εγκληματικών κατεδαφίσεων βρίσκεται και η Αλβανία όπου και ισοπεδώθηκε ολοσχερώς το ιστορικό κτίριο του Εθνικού Θεάτρου, από την ασυδοσία της αλβανικής κυβέρνησης και του Δήμου Τιράνων.

«Τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, τα ολονύκτια διεθνή τουριστικά ταξίδια μειώθηκαν κατά 68% σε ολόκληρη την ήπειρο. Λιγότεροι επισκέπτες σημαίνει λιγότερες επισκέψεις σε μνημεία, αλλά και λιγότερα έσοδα για τη συντήρησή τους. Όμως, καθώς η προσοχή στράφηκε, οι αρχές πραγματοποίησαν αμφίβολες ανακαινίσεις.

Δείτε την Ακρόπολη. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου αποκλεισμού της Ελλάδας τον Οκτώβριο του 2020, οι οικοδόμοι άνοιξαν φαρδιά τσιμεντένια μονοπάτια γύρω από τους ναούς της. Οι αρχές είπαν ότι τα μονοπάτια βελτιώνουν την υπέρβαση, αλλά οι επικριτές λένε ότι προκαλούν πλημμύρες. Τουλάχιστον οι λωρίδες έχουν σχεδιαστεί ως βελτίωση.

Αλλού, οι τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν ισοπεδωθεί εντελώς.

Τον Μάιο του 2020, η αλβανική κυβέρνηση κατέστρεψε το Εθνικό Θέατρο στα Τίρανα για να ανοίξει το δρόμο για την εμπορική ανάπτυξη. Το θέατρο ήταν ένα λιτό μοντέρνο κτίριο από τούβλα που χτίστηκε το 1939, αλλά άρεσε στο κοινό. Οι διαμαρτυρίες είχαν αποτρέψει την κατάρρευση για χρόνια» - λέγεται στο άρθρο του The Economist, το οποίο στη συνέχεια φέρνει και άλλα παραδείγματα.

Το Εθνικό Θέατρο των Τιράνων ήταν μεταξύ των 7 «πιο απειλούμενων» μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που καταγράφονται κάθε χρόνο από την Europa Nostra, έναν πολιτιστικό σύλλογο.

Η γενική γραμματέας της, Sneska Quaedvlieg-Mihailovic, ανέφερε ότι το 2020 ήταν η μόνη χρονιά κατά την οποία καταστράφηκαν μνημεία από τον συγκεκριμένο κατάλογο και όλα αυτά κατά την απομόνωση του κόσμου λόγω της πανδημίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου