Οι αιτήσεις ασύλου των Αλβανών ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο (έρευνα)

Οι αιτήσεις ασύλου των Αλβανών ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο (έρευνα)

Οι αιτήσεις ασύλου από Αλβανούς πολίτες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσαν ραγδαία αύξηση τους καλοκαιρινούς μήνες του τρέχοντος έτους , ξεπερνώντας ακόμη και τα προ πανδημίας επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της EASO που επεξεργάστηκε το Monitor, του Ευρωπαϊκού γραφείου για τους αιτούντες άσυλο, οι αιτήσεις ασύλου από τους Αλβανούς τον Αύγουστο ξεπέρασαν τις 1400, σημειώνοντας αύξηση 46% σε σύγκριση με τον Ιούλιο και εμφανίζονται υπερδιπλασιασμένες σε σύγκριση με τον Ιούνιο.

Τον Αύγουστο, οι αιτήσεις ήταν υψηλότερες από ότι τους τελευταίους μήνες πριν από την έναρξη της πανδημίας, Δεκέμβριος 2019, Ιανουάριος και Φεβρουάριος 2020.

Από τον Αύγουστο του 2021, περίπου 1.200 ήταν νέες αιτήσεις και περίπου 230 ήταν εκ οι νέου αιτήσεις.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής, οι Αλβανοί κατέχουν το ρεκόρ σε αριθμό αιτήσεων τον Αύγουστο, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερες από τη δεύτερη χώρα που είναι τα Σκόπια.

Ο μεταναστευτικός κύκλος, που ξεκίνησε μετά τη δεκαετία του '90, δεν επιβραδύνεται, αντιθέτως επιταχύνθηκε ξανά από το 2015.

Επίσης άλλα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι από τον Ιανουάριο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2021 είναι περίπου 234 χιλιάδες Αλβανοί που έχουν ζητήσει άσυλο σε μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σύμφωνα με τα έτη, ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων διεθνούς προστασίας (άσυλο) καταγράφηκε το 2016, με σχεδόν 69 χιλιάδες, όπου σχεδόν το 80% προορίζονταν για τη Γερμανία. Τα επόμενα χρόνια οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά το ήμισυ, ενώ το 2019 υπήρξε ελαφρά ανοδική τάση.

Το 2020, η πανδημία διέκοψε προσωρινά τις αιτήσεις, λόγω της καραντίνας και των ταξιδιωτικών περιορισμών, ωστόσο δεν τις διέκοψε τελείως.

Ακόμη το φετινό καλοκαίρι σημειώθηκε αύξηση των αιτήσεων ασύλου, φτάνοντας σε προπανδημικά επίπεδα.

Εκτός από τις αιτήσεις ασύλου, που ως επί το πλείστον, πάνω από το 90%, απορρίπτονται επειδή η Αλβανία είναι στη λίστα των ασφαλών χωρών, υπάρχουν πολλοί τρόποι διαφυγής. Σύμφωνα με τη Eurostat, από το 2008 έως το 2020, υπάρχουν περίπου 700 χιλιάδες Αλβανοί πολίτες που έχουν λάβει άδεια διαμονής σε μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αδειών διαμονής εκδόθηκαν την περίοδο 2008-2009, με 97,3 χιλιάδες και 83,9 χιλιάδες αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της μεγάλης μετανάστευσης στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στη συνέχεια η εισροή μειώθηκε, φθάνοντας περίπου τις 30 χιλιάδες ετησίως το 2013. Μετά από αυτό το διάστημα, η αναβίωση του μεταναστευτικού κύκλου, που φαίνεται από τη σημαντική αύξηση των αιτήσεων ασύλου, έφερε νέα αύξηση στις άδειες διαμονής, η οποία κορυφώθηκε το 2019, με περίπου 60,4 χιλιάδες.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής, η Αλβανία κατέχει το ρεκόρ για τον αριθμό των πολιτών της που έχουν επιλέξει να ζήσουν και να εργαστούν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια περίοδο (2008-2020) άδειες παραμονής έλαβαν για πρώτη φορά περίπου 426 χιλιάδες Σέρβοι, 337 χιλιάδες Βόσνιοι, 285 χιλιάδες πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, 195 χιλιάδες από τα Σκόπια και λιγότεροι από 20 χιλιάδες από το Μαυροβούνιο.

Σε σχέση με τον πληθυσμό, η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη. Σχεδόν το 25% του αλβανικού πληθυσμού (μέχρι το 2020) ζει και εργάζεται ήδη σε μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη δεύτερη θέση πίσω από την Αλβανία βρίσκεται το Κοσσυφοπέδιο (15,4%) και ακολουθούν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη (10,3%), τα Σκόπια (9,4%), η Σερβία (6,2) και το Μαυροβούνιο (3,3%).

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου