234 χιλιάδες Αλβανοί ζήτησαν άσυλο από χώρες της ΕΕ τα τελευταία 13 χρόνια

234 χιλιάδες Αλβανοί ζήτησαν άσυλο από χώρες της ΕΕ τα τελευταία 13 χρόνια

Από τον Ιανουάριο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2021 περίπου 234 χιλιάδες Αλβανοί έχουν ζητήσει άσυλο σε μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη Eurostat.

Η Γερμανία είναι ο κύριος προορισμός για όσους φεύγουν από την Αλβανία αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Σύμφωνα με τη Eurostat, ο συνολικός αριθμός αιτήσεων ασύλου στη Γερμανία για την εν λόγω περίοδο ήταν περίπου 95 χιλιάδες, ή περίπου το 40% του συνόλου.

Η δεύτερη πιο προτιμώμενη χώρα είναι η Γαλλία, με περίπου 63 χιλιάδες συνολικές αιτήσεις ασύλου, ή το 26% του συνόλου.

Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, με 21 χιλιάδες αιτήματα συνολικά (περίπου 9%). Για το Ηνωμένο Βασίλειο, τα στοιχεία αναφέρονται έως το τέλος του 2020.

Τέταρτη είναι η Ελλάδα, με 16,5 χιλιάδες αιτήματα (7%), ακολουθούμενη από τη Σουηδία, με 4,5% του συνόλου.

Σύμφωνα με τα χρόνια, ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων διεθνούς προστασίας (άσυλο) καταγράφηκε το 2016, με σχεδόν 69 χιλιάδες, όπου σχεδόν το 80% προορίζονταν για τη Γερμανία.

Στα επόμενα χρόνια, οι αιτήσεις μειώθηκαν στο μισό, ενώ το 2019 υπήρξε μια μικρή ανοδική τάση. Μέχρι το 2017, η προσοχή μετατοπίστηκε από τη Γερμανία στη Γαλλία, η οποία το 2019 είχε σχεδόν τη μισή ζήτηση. Το 2020, η πανδημία σταμάτησε προσωρινά τις αιτήσεις, λόγω των γνωστών περιοριστικών μέτρων, συνεπώς και ταξιδιωτικών περιορισμών, ωστόσο οι αιτήσεις δεν σταμάτησαν εντελώς.

Η αλβανική κοινωνικά μέρα με την μέρα ζει όλο και πιο δύσκολες στιγμές, με την διαφθορά και την ανεργία να μαστίζουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού οδηγώντας τον στην μετανάστευση.

Το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, σημειώθηκε και πάλι αύξηση των αιτήσεων ασύλου, αν και παραμένει ακόμα κάτω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Σύμφωνα με τη Eurostat, τον Ιούλιο του 2021 υποβλήθηκαν 735 αιτήσεις ασύλου από την Αλβανία, το υψηλότερο επίπεδο από την αρχή της πανδημίας, με αύξηση 24% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ο αριθμός μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος, καθώς δεν έχουν αναφέρει όλες οι πολιτείες για τον Ιούλιο.

Ωστόσο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, όταν η πανδημία δεν είχε ακόμη ξεκινήσει, οι αιτήσεις ασύλου παραμένουν σχεδόν στο μισό.

Σε σύγκριση με άλλες χώρες της περιοχής, οι Αλβανοί συνεχίζουν να έχουν την υψηλότερη δυναμική για να φύγουν, έχοντας τον Ιούνιο τρεις φορές τις απαιτήσεις της Σερβίας, η οποία κατατάσσεται δεύτερη πίσω από την Αλβανία.

Επίσης η Eurostat ανακοίνωσε ότι φέτος οι δύο πιο προτιμώμενες χώρες από αιτούντες άσυλο είναι η Γαλλία, η οποία σημείωσε ισχυρή αύξηση τον Ιούλιο, με 650 αιτήσεις, από 270 που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Ενώ τον Ιούνιο, μετά την κατάταξη της Γαλλίας, έρχεται η Ελλάδα, με 165 αιτήσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου