«Σύμμαχος - κλειδί η Ελλάδα για το ΝΑΤΟ» διαμηνύει ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος

«Σύμμαχος - κλειδί η Ελλάδα για το ΝΑΤΟ» διαμηνύει ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος

Τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο για το ΝΑΤΟ, τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην τελετή έναρξης του συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας, που διεξάγεται από 17 έως 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Μιλώντας στην επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σήμερα το απόγευμα, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υποδέχθηκε τους υψηλούς προσκεκλημένους στην «γενέτειρα της Δημοκρατίας, την Αθήνα», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε τους «εξαιρετικά στενούς δεσμούς των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και της Ελλάδας».

Επισήμανε ότι «πάντοτε το ΝΑΤΟ προωθεί τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και πέρα από τα σύνορα των κρατών - μελών του», ενώ αναφερόμενος στην επέτειο των 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση, είπε: «Χρωστάμε στους προγόνους μας ότι πολέμησαν με αποφασιστικότητα, για να ζούμε σήμερα σε ένα σύγχρονο κράτος όπως η Ελλάδα».

Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει σήμερα «σημαντικές προκλήσεις που απειλούν τη σταθερότητα όπως είναι η ενεργειακή ασφάλεια και η παράνομη μετανάστευση», ενώ συμπλήρωσε ότι «σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, για να προωθήσουμε τη δημοκρατία, το διάλογο, την ειρήνη».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, απαρίθμησε ως τα δύο σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα για την Ελλάδα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο «την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ» ενώ ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα συνεισφέρει στην ετοιμότητα δράσης της Συμμαχίας απέναντι στις απειλές και τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή».

«Ευθύνη μας», είπε ο Π. Πικραμμένος, «είναι η υπεράσπιση των συμμάχων μας και η διατήρηση της ειρήνης [...] Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό το ΝΑΤΟ να ορίσει μια μακρόπνοη ατζέντα».

«Η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας, συνεργασίας και συμφιλιώσης σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συμπλήρωσε λέγοντας ότι οι δημοκρατικές αρχές της αρχαίας Ελλάδας αποτελούν «πηγή έμπνευσης για όλο το κόσμο».

«Οι ίδιες αξίες βρίσκονται στα θεμέλια του ΝΑΤΟ. Μιας συμμαχίας δημοκρατιών, με μοναδικά χαρακτηριστικά που υπηρετούν την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία» κατέληξε ο Π. Πικραμμένος.

Την προσαρμοστικότητα του ΝΑΤΟ σε ένα έντονα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον χαρακτήρισε ως «τη μεγαλύτερη ισχύ της Συμμαχίας» ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, καλωσορίζοντας από την πλευρά του, στην Αθήνα τους συμμετέχοντες στο συνέδριο. Στάθηκε, δε, στη χρονική συγκυρία του συνεδρίου, χαρακτηρίζοντας ως τεράστιας σημασίας τις διεθνείς προκλήσεις που καλείται το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσει το προσεχές διάστημα, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι περήφανο μέλος της Συμμαχίας.

«Παρά τις προκλήσεις από την πανδημία στη χώρα μας», είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, «το σχέδιο εμβολιασμού λειτούργησε και μπορούμε να διοργανώσουμε το συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής». Επισήμανε ακόμη, ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα ισχύσουν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, ανέφερε ότι η επιτροπή παρέχει «σημαντικές στρατιωτικές πληροφορίες» διαδραματίζοντας καίριο ρόλο αναφορικά με «την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να ανταποκριθεί στις διεθνείς προκλήσεις». Μάλιστα, χρησιμοποίησε ρήση του Ηράκλειτου για να τονίσει ότι «ο κόσμος αλλάζει συνεχώς και πρέπει πάντοτε να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε».

«Η ισχύς του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε, «προέρχεται από την ποικιλομορφία του» με τις πολιτικές και στρατιωτικές συνεργασίας της συμμαχίας να αφορούν συνολικά 30 χώρες. Για το ρόλο της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, τόνισε ότι «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν ένα σκληρό κρίκο της συμμαχίας».

Το παρών έδωσε και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η τελετή έγινε στον προαύλιο χώρο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, όπου σημαιοφόροι κρατούσαν τις σημαίες των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ. Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του ύμνου του ΝΑΤΟ και του ελληνικού Εθνικού Ύμνου.

Οι εργασίες του συνεδρίου αρχίζουν αύριο το πρωί στο ξενοδοχείο Athenaum Intercontinental.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου