Tο ποσό των δέκα πέντε εκατομμυρίων δολαρίων έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα στο Κληροδότημα «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» δήλωσε σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Διοικητής του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Πατριαρχικού Κληροδοτήματος.
Υπογραμμίζεται ότι οποιοσδήποτε ομογενής μπορεί να συμμετάσχει και συνεισφέρει στο Κληροδότημα, το οποίο στοχεύει στην οικονομική στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την εκπλήρωση της υψηλής αποστολής του «εις πάντα τα έθνη».
Ο Δρ. Λυμπεράκης είχε παραχωρήσει αρχικά συνέντευξη για το θέμα τον περασμένο Απρίλιο, ενώ τώρα έδωσε επικαιροποιημένες πληροφορίες για την πορεία του Κληροδοτήματος. Όταν τον ρωτήσαμε πόσα ιδρυτικά μέλη υπάρχουν μέχρι στιγμής, πόσα χρήματα έχουν συλλεχθεί μέχρι τώρα και ποιος είναι ο στόχος μέχρι την επίσκεψη του Πατριάρχη στις Ηνωμένες Πολιτείες τον ερχόμενο Οκτώβριο, ο Δρ. Λυμπεράκης είπε: «Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να ομιλήσω γι' αυτή τη σπουδαία πρωτοβουλία του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα. Η ίδρυση του Κληροδοτήματος 'Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος', θα εξασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα της Αγίας και Μεγάλης Μητέρας Εκκλησίας που έχει εξονομασθεί προς τιμήν του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος είναι Οικουμενικός Πατριάρχης με την πλέον μακρόχρονη Πατριαρχία στην ιστορία.
Μέχρι αυτή την ώρα της συνέντευξης έχουμε συγκεντρώσει $14.637 εκατομμύρια από 115 Ιδρυτικά Μέλη και ένα εκατομμύριο από το Κληροδότημα Νικολάου και Aννας Μπούρα. Τα ιδρυτικά μέλη υποσχέθηκαν τουλάχιστον $100.000 πληρωτέα κατά τα επόμενα δέκα χρόνια.
Ο στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε τριάντα εκατομμύρια δολάρια μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2021, ένα εκατομμύριο για κάθε έτος της Πατριαρχίας του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη. Επιθυμούμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία το Τάγμα των Αρχόντων θα διοργανώσει δείπνο προς τιμήν του Παναγιοτάτου και των Ιδρυτικών Μελών του Κληροδοτήματος στο ξενοδοχείο Χίλτον της Νέας Υόρκης, στο οποίο ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα είναι ο κεντρικός ομιλητής και θα εστιάσει την ομιλία του στις Θρησκευτικές ελευθερίες. Καθώς ξέρετε ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα βρίσκεται εκείνες τις ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την Αποστολική του Επίσκεψη».
Στην ερώτηση πού αποδίδει αυτή τη μεγάλη ανταπόκριση, απάντησε πως «όλοι έχομε μείνει κατάπληκτοι με την άνευ προηγουμένου ανταπόκριση των πιστών: Δέκα τέσσερα εκατομμύρια μέσα σε έξι μήνες! Πιστεύω ότι η ώθηση πίσω από αυτό είναι πως το κληροδότημα παρέχει το όργανο εκείνο μέσω του οποίου οι άνθρωποι μπορούν να ευεργετήσουν απευθείας την Μητέρα Εκκλησία εξασφαλίζοντας την οικονομική της σταθερότητα μέσα σ' ένα εχθρικό περιβάλλον. Είναι μία προσωπική σύνδεση ενώπιος ενωπίω με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη και τη Μητέρα Εκκλησία. Το Κληροδότημα παρέχει την ευκαιρία στους αφοσιωμένους πιστούς να εκφράσουν την αγάπη, το ενδιαφέρον και τη διακονία τους απευθείας στη Μητέρα Εκκλησία. Κάθε εβδομάδα δημοσιεύομε κατάλογο με τα νέα ιδρυτικά μέλη, συνάμα με εκείνους οι οποίοι έχουν προβεί στη σοβαρή υπόσχεση των $100.000».
Στην ερώτηση ποιο είναι το ανώτερο ποσό που έχει θέσει ως στόχο να συγκεντρώσει το Κληροδότημα, ο Δρ. Λυμπεράκης είπε πως «το μέτρο είναι ο ουρανός. Η Εφορεία αποτελείται από αφοσιωμένους άνδρες και γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου και του π. Αλεξάνδρου Καρλούτσου που οραματίζονται το Κληροδότημα να συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια. Ένα θαυμάσιο μοντέλο είναι εκείνο της Ηγεσίας των 100 το οποίο δημιουργήθηκε πριν από 37 χρόνια, το 1984, και σήμερα έχει εκατό εκατομμύρια δολάρια. Από τη στιγμή που το Κληροδότημα θα γίνει μία παγκόσμια πρωτοβουλία όπως ελπίζεται, θα υπάρξει μία άνευ προηγουμένου συνεργία από όλες τις Επαρχίες της Μητρός Εκκλησίας οι οποίες θα συμβάλλουν για να εξασφαλιστεί η οικονομική ασφάλεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Στην ερώτηση «βάσει της ετήσιας έκδοσης του 'Ε.Κ.' για τους '50 Πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς', δεν νομίζετε πως όλοι αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι και πολυεκατομμυριούχοι θα μπορούσαν ο καθένας τους να συμβάλλει από δέκα εκατομμύρια δολάρια στο Πατριαρχικό Κληροδότημα για την υποστήριξη του Πατριαρχείου; Επικοινωνήσατε μαζί τους; Σκέπτεστε να τους πλησιάσετε;», ο Δρ. Λυμπεράκης απάντησε πως «επί του παρόντος το πρόγραμμά μας είναι τουλάχιστον $100.000 πληρωτέα σε δέκα χρόνια, ένα πρόγραμμα το οποίο δεν αποκλείει κάποιον δωρητή ο οποίος επιθυμεί να προσφέρει περισσότερα και στην πραγματικότητα μερικοί έχουν κάνει κάτι τέτοιο».
Αναφορικά αν το Κληροδότημα θα παραμείνει στις Ηνωμένες Πολιτείες ή θα μεταφερθεί στην Τουρκία ή αλλού, είπε πως «η σύλληψη της ιδέας του Κληροδοτήματος έγινε από το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων. Είναι μία παγκόσμια πρωτοβουλία κατά την οποία οι Αρχοντες της Αμερικής έδωσαν το παράδειγμα προς την οικουμένη, και είναι ευθύνη μας ως Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Υπερασπιστών της Πίστεως.
Ολες οι Μητροπόλεις της Αρχιεπισκοπής έχουν υποσχεθεί να γίνουν Ιδρυτικά Μέλη του Κληροδοτήματος υπό την καθοδήγηση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.
Αυτό το μοντέλο του Κληροδοτήματος 'Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος' μπορεί να υιοθετηθεί σε όλες τις Επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου εφαρμόζοντας τις αυστηρότερες λογιστικές αρχές και οικονομική διαφάνεια που θα εξασφαλίζει τη διαρκή συνεισφορά των πιστών, την ακεραιότητα του ιδρύματος και τον απώτερο σκοπό εξασφάλισης της οικονομικής ασφάλειας της Μητρός Εκκλησίας.
Με την ευλογία του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη και της Συνόδου προσβλέπουμε στην πρόσληψη διεθνών λογιστικών εταιρειών και επέκτασης του Κληροδοτήματος ανά τις Επαρχίες. Προσευχόμαστε όπως όλες οι Επαρχίες δημιουργήσουν τοπικά παραρτήματα του Κληροδοτήματος για την υποστήριξη της Μητρός Εκκλησίας. Αναμένουμε από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο να διευρύνει αυτή την πρωτοβουλία στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ
Σχόλια