Έναρξη παραγωγής του εμβολίου Sputnik V από τη Σερβία

Έναρξη παραγωγής του εμβολίου Sputnik V από τη Σερβία

Την έναρξη της παραγωγής εμβολίου κατά του Covid-19 ανακοίνωσε η Σερβία. Όπως έγινε γνωστό, χθες άρχισε η παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, καθιστώντας έτσι τη Σερβία ως την τρίτη χώρα στον κόσμο, μετά τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που παράγει το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανάφερε πως αυτός και ο Πούτιν θα παρακολουθούν άμεσα την παραγωγή των πρώτων δόσεων στο Βελιγράδι.

«Σε λίγες μέρες θα έχετε τις σερβικές δόσεις που θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στους πολίτες μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Βούτσιτς στους δημοσιογράφους.

Ενώ ακόμη πρόσθεσε ότι ένα παρόμοιο σχέδιο έχει προγραμματιστεί και με το εμβόλιο Sinopharm της Κίνας.

Τέσσερα εκατομμύρια δόσεις Sputnik V αναμένεται να παραχθούν τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με αξιωματούχους που ανέφερε το AFP.

Το ρωσικό εμβόλιο έχει μέχρι στιγμής καταχωρηθεί για χρήση σε περισσότερες από 65 χώρες, αλλά δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει επιβραδύνει τη διαδικασία έγκρισης του ρωσικού εμβολίου λόγω της «μάχης για χρήματα» και ότι τα οικονομικά συμφέροντα τέθηκαν πριν από την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών, όπως αναφέρει η The Guardian .

Μέχρι στιγμής η Ρωσία αναμένει από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εντός των επόμενων δύο μηνών να εγκρίνει το εμβόλιό της.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου