Το ποσό των 44 εκατ. δολαρίων αξιώνει από την Αλβανία η κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ

Το ποσό των 44 εκατ. δολαρίων αξιώνει από την Αλβανία η κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ

Η κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ κέρδισε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο (International Arbitration Attorney) υπόθεση εναντίων της Αλβανίας και θα εισπράξει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 44 εκ. δολαρίων.

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο καταδίκασε το αλβανικό κράτος μετά την αγωγή της ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία to 2011 είχε κερδίσει διαγωνισμό ανάθεσης έργου για την εκτέλεση των εργασιών στον δρόμο των Τιράνων-Ελμπασάν. Ο ΑΚΤΩΡΑΣ είχε δώσει προσφορά για 59 εκατ. ευρώ και η διάρκεια του έργου ήταν για 18 μήνες. Ο συνολικός προυπολογισμός του ανερχόταν στα 440 εκ. ευρώ και η Αλβανία είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 220 εκατ. δολαρίων με δάνειο από την Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης.

Κατά την εκτέλεση του έργου η κοινοπραξία του ΑΚΤΩΡΑ με την κατασκευαστική εταιρεία από τοκ Κουβέιτ CORPI, εντόπισαν κενά στις αρχικές μελέτες του έργου και ζήτησαν την αύξηση του κόστους κατασκευής του έργου κάτι που η αλβανική κυβέρνηση δεν δέχθηκε.

Τώρα η Αλβανία καλείται να πληρώσει δικαστικά έξοδα καθώς και τον ΦΠΑ για τις εργασίες που εκτελέστηκαν με το τελικό ποσό να φτάνει στα 44 εκ. δολάρια. Μένει να δούμε εαν η απόφαση θα γίνει σεβαστή.

Σύμφωνα με καταγγελίες του Δημοκρατικού κόμματος της Αλβανίας, στην υπόθεση έχει εμπλακεί ο ίδιος ο Ράμα καθώς εξάντλησε κάθε μέσο ώστε να αναλάβει το έργο εταιρεία συμφερόντων στενών συνεργατών του. Συγκεκριμένα αναφέρουν πως ο Ράμα στην προσπάθεια του να βγάλει από την μέση την ελληνική εταιρεία, επέβαλε πρόστιμα και άσκησε πολλών μορφών πιέσεις. Τελικά ο ΑΚΤΩΡ αποχώρησε και το έργο ανέλαβε η εταιρεία "Inerte Ekspress" η οποία το έδωσε υπεργολαβία ξανά στον ΑΚΤΩΡΑ.

Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα, ο ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας με το όνομα "Inerte Ekspress" που μπήκε εμβόλιμα και ανέλαβε το έργο, έχει καταδικαστεί στην Ιταλία με ποινή κάθειρξης 11 ετών για διακίνηση ναρκωτικών και είναι στενός συνεργάτης του βουλευτή του σοσιαλιστικού κόμματος, Taulant Balla.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου