SPAK: H προσωρινή διοίκηση του Δήμου Χιμάρας μπορεί να εκτελεστεί από την κυβέρνηση

SPAK: H προσωρινή διοίκηση του Δήμου Χιμάρας μπορεί να εκτελεστεί από την κυβέρνηση

Έντι κερνάει, Έντι πίνει

Καθώς η χθεσινή ανάρτηση του Έντι Ράμα στην πλατφόρμα X σχετικά με τις εξελίξεις στο δήμο Χιμάρας έτυχε διαφορετικής ερμηνείας από αρκετούς, διαβάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου για την άρνηση άδειας ορκωμοσίας στον Φρέντη Μπελέρη, που δημοσιεύθηκε χθες και στην οποία αναφέρθηκε ο Ράμα, μπορούμε να έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

Ο Ράμα τοποθετήθηκε για το θέμα λίγα μόλις λεπτά αφού δημοσιεύθηκε δελτίο τύπου του υπουργείου δικαιοσύνης μαζί με την καθαρογραμμένη απόφαση της δίκης της Δευτέρας 11 Δεκεμβρίου η οποία απορρίπτει το αίτημα Μπελέρη για χορήγηση ειδικής άδειας ορκωμοσίας.

Η πολυσέλιδη απόφαση, στα συμπεράσματα της αναφέρει πως αναγνωρίζει ως βάσιμο το επιχείρημα των δικηγόρων του Μπελέρη που υποστηρίζουν πως η μη χορήγηση ειδικής άδειας για να ορκιστεί δήμαρχος, δίνει την δυνατότητα στον ηττημένο υποψήφιο να ασκεί καθήκοντα δημάρχου, παρόλα αυτά το δικαστήριο δηλώνει αναρμόδιο να βρει τρόπο για την επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος και κρίνει πως αυτό είναι αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης. Συνεπώς η δικαιοσύνη δίνει το πράσινο φως στον Ράμα να αποφασίσει πως θα γίνει η προσωρινή διοίκηση του δήμου Χιμάρας μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση στην δίκη του Φρέντη Μπελέρη.

Τι αναφέρει η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου:

«Επίσης, κατά τη διάρκεια της δίκης, ο καταγγέλλων Διονύσιος Άλφρεντ Μπελέρης υποστήριξε ότι με τη μη χορήγηση της ειδικής άδειας ορκωμοσίας από το Δικαστήριο, δίνει την δυνατότητα ο ηττημένος υποψήφιος στις τοπικές εκλογές της 14ης Μαΐου 2023 να συνεχίσει να διοικεί το Δήμο Χιμάρας. Σε σχέση με αυτόν τον ισχυρισμό, το δικαστήριο εκτιμά ότι δεν είναι αρμοδιότητα αυτού του δικαστηρίου να βρει τρόπους για τη διασφάλιση της λειτουργικότητας της διακυβέρνησης στον Δήμο Χιμάρας, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι από μια ανάλυση μοντέλων ευρωπαϊκής νομοθεσίας, όπως πχ στην Ισπανία, Ιταλία, Βασίλειο Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Γερμανία, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, σε περιπτώσεις όπου η τοπική αυτοδιοίκηση για ορισμένους λόγους θεωρείται ανίκανη να εκπληρώσει αποτελεσματικά τα καθήκοντά της, η προσωρινή διοίκηση του Δήμου μπορεί να εκτελεστεί από την κεντρική κυβέρνηση.

Οι λόγοι και οι μέθοδοι αυτής της παρέμβασης μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά εκτός από την οικονομική κακοδιαχείριση, ή κατάσταση φυσικής καταστροφής ή έκτακτης ανάγκης, η αδυναμία λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης για νομικούς ή συνταγματικούς λόγους, είναι αιτίες πιθανής παρέμβασης της κεντρικής κυβέρνησης, για να εξασφαλίσει τη συνέχεια των δημόσιων υπηρεσιών. Εναπόκειται στην κεντρική κυβέρνηση, βάσει της αρχής της ευθύνης να εξασφαλίσει αποτελεσματική, νόμιμη διακυβέρνηση και το δικαίωμα των πολιτών σε βιώσιμες δημόσιες υπηρεσίες, να λάβει μέτρα, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο και τα καλύτερα ευρωπαϊκά μοντέλα, για την εύρεση λύσης.

Συμπερασματικά, στην ανάλυση των προαναφερθέντων, το Δικαστήριο εκτιμά ότι η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής των νομικών διατάξεων εξαιτίας του περιορισμού της προσωπικής ελευθερίας προσώπων σε καθεστώς προφυλάκισης σε συνδυασμό με τα δικαιώματα των προφυλακισμένων σε ειδική άδεια, οδηγεί στην αδυναμία του αιτούντος να ορκιστεί και να αναλάβει το δημόσιο αξίωμα, καθώς και κατά συνέπεια, στην αδυναμία λειτουργίας της κυβέρνησης στο Δήμο Χιμάρας. Αυτές οι αδυναμίες δεν συνιστούν λόγο υπέρβασης των νόμιμων αρμοδιοτήτων του δικαστηρίου ή ερμηνείας του νόμου κατά τρόπο που να θέτει σε κίνδυνο την απονομή της δικαιοσύνης στην ποινική διαδικασία»

Με αφορμή τα συμπεράσματα της απόφασης, ο Ράμα έκανε λόγο για διακοπή της θητείας του χαμένου υποψηφίου χωρίς όμως να ανοίγει τα χαρτιά του για το πως θα οριστεί ο αντικαταστάτης του.

Επί του πρακτέου αλλάζει κάτι από τη στιγμή που ο Δήμος Χιμάρας θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Έντι Ράμα; το μόνο που θα αλλάξει είναι το όνομα του διορισμένου δημάρχου, φεύγει ο Γκόρος για να έρθει στη θέση του νέος Γκόρος. Εάν αυτό είναι βήμα αποκλιμάκωσης ή θετικής εξέλιξης ας το κρίνουν οι αρμόδιοι.


...

Ο Ράμα προαναγγέλλει νέες εκλογές στη Χιμάρα;

Αφού ο Μπελέρης δεν μπορεί να ορκιστεί, ούτε ο Γκόρος μπορεί να παραμείνει στη θέση του δημάρχου, ανέφερε ο Ράμα. Πριν λίγα λεπτά ο Έντι Ράμα δημοσίευσε ανάρτηση στην πλατφόρμα X σχετικ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου