Ο Ράμα προαναγγέλλει νέες εκλογές στη Χιμάρα;

Ο Ράμα προαναγγέλλει νέες εκλογές στη Χιμάρα;

Αφού ο Μπελέρης δεν μπορεί να ορκιστεί, ούτε ο Γκόρος μπορεί να παραμείνει στη θέση του δημάρχου, ανέφερε ο Ράμα.

Πριν λίγα λεπτά ο Έντι Ράμα δημοσίευσε ανάρτηση στην πλατφόρμα X σχετικά με μια εξέλιξη που αφορά την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη. Μέσω ανάρτησης στα αλβανικά και στα αγγλικά, μεταξύ άλλων αναφέρει πως η απόφαση άρνησης για παραχώρηση άδειας ορκωμοσίας από τις αρχές στον Φρέντη Μπελέρη, αποτελεί απόδειξη πως το θέμα αφορά μόνο την δικαιοσύνη και δεν είναι πολιτικό. Επίσης με αφορμή την ίδια απόφαση για την απόρριψη του αιτήματος Μπελέρη, πλέον ο ηττημένος δήμαρχος Γκόρος, δεν μπορεί να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, κάτι που πρακτικά θα μπορούσε να σημαίνει πως οδεύουμε σε νέες εκλογές για τον δήμο.

Ακολουθεί η ανάρτηση Ράμα:

«Από την ανάγνωση της αιτιολογημένης απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος σχετικά με την άρνηση της άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χιμάρας, θεωρώ σημαντικό να επισημάνω δημόσια τα εξής:

1. Η άρνηση της άδειας ορκωμοσίας υπό τις συνθήκες της προφυλάκισης από τη Γενική Διεύθυνση Φυλακών αποτελεί τελικά νομικά ορθή στάση. Ομοίως, η απόρριψη του αιτήματος από το Ειδικό Δικαστήριο είναι σαφώς διατυπωμένη και εύκολα κατανοητή.

2. Το γεγονός ότι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας παραμένει ως τέτοιος μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης και ότι μόνο η επίσημη απόφαση θα καθορίσει την ικανότητά του να ορκιστεί σε περίπτωση αθωότητας ή την αδυναμία του να συνεχίσει ως δήμαρχος σε περίπτωση ενοχής, δηλώνεται επίσης ξεκάθαρα και είναι εύκολα κατανοητή.

3. Η αναφορά του Ειδικού Δικαστηρίου στο αδιέξοδο που προκάλεσε η προσωρινή συνέχιση των καθηκόντων του ηττημένου υποψηφίου, ενώ ο εκλεγμένος δήμαρχος παραμένει προφυλακισμένος και ο προηγούμενος δήμαρχος στερείται νομιμότητας να ηγηθεί του δήμου απουσία του νικητή, σαφώς. τονίζει την ανάγκη επίλυσης αυτού του αδιεξόδου μέσω της διακοπής της θητείας του χαμένου υποψηφίου, με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τη διασφάλιση των δημόσιων υπηρεσιών στον δήμο Χιμάρας.

Συμπερασματικά, η αιτιολογημένη αυτή απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου αποτελεί αδιαμφισβήτητη νομική επιβεβαίωση της «υπόθεσης Μπελέρη» ως ζήτημα δικαιοσύνης, παρά πολιτικού ή με οποιονδήποτε τρόπο σχετικό με τις αρχές της κεντρικής κυβέρνησης. Επιπλέον, το σκεπτικό της απόφασης αυτής δημιουργεί θετική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προαναφερθέντος αδιεξόδου.»

Η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για την απόρριψη του αιτήματος Μπελέρη με σημερινή ημερομηνία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου