Η καταγγελία Μπελέρη κατά της ΥΠΕΞ της Αλβανίας και η καρατόμησή της από τον Ράμα

Η καταγγελία Μπελέρη κατά της ΥΠΕΞ της Αλβανίας και η καρατόμησή της από τον Ράμα

Οι business του συζύγου της Αρτάν Γκάτσι στην Χειμάρρα και οι σοβαρές καταγγελίες του προφυλακισμένου ομογενή δημάρχου για παραποίηση εγγράφων και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οδήγησαν στην αποπομπή της από τον πρωθυπουργό Ράμα

Η καρατόμηση της έως πρότινος υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Όλτα Τσάτσκα, από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, δεν έχει άμεση σχέση μόνο με την παράνομη προφυλάκιση του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντυ Μπελέρη αλλά και με τις … business του συζύγου της Αρτάν Γκάτσι στην λεγόμενη και αλβανική Ριβιέρα.

Σημαντικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η πρώην υπουργός Εξωτερικών έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης που ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο την έκπτωση της και από το βουλευτικό αξίωμα αφού ο σύζυγός της, σοσιαλιστής και αυτός πρώην βουλευτής, ανακηρύχθηκε στρατηγικός επενδυτής από την κυβέρνηση Ράμα και κατασκευάζει μεγάλη τουριστική επένδυση στην παραλία της Χειμάρρας.

Οι δραστηριότητες του συζύγου της στην παραθαλάσσια περιοχή, και συγκεκριμένα στο χωριό Δρυμάδες, την οδήγησε ουσιαστικά να εξελιχθεί σε σκληρή υπέρμαχο της προφυλάκισης Μπελέρη μια και ο ομογενής δήμαρχος κατήγγειλε επίσημα τις παράνομες δοσοληψίες Γκάτσι, σε συνεργασία με τον πρώην δήμαρχο Γκιόρκι Γκόρο που εξακολουθεί να βρίσκεται παράνομα στη θέση του.

Η καταγγελία έγινε στην Ειδική Εισαγγελία, όπου Γκάτσι και Γκόρο κατηγορούνται για παραποίηση εγγράφων, προκειμένου ο επιχειρηματίας να βάλει στο χέρι έκταση – φιλέτο 5.512 τμ., και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

«Η Όλτα Τσάτσκα, σήμερα Υπουργός Εξωτερικών, με την αδράνειά της, μη κηρύσσοντας τη σύγκρουση συμφερόντων, έχει ωφεληθεί μέσω του συζυγικού συμφώνου περιουσιακά δικαιώματα και των παράνομων παροχών, που σύμφωνα με το νόμο περί στρατηγικών επενδυτών καθώς και το νόμο για τη σύγκρουση συμφερόντων δεν θα έπρεπε να αποκτήσει. Μέσω στρατηγικής επένδυσης σε πλαστογραφημένο ακίνητο, έχει επωφεληθεί από το δικαίωμα ελεύθερης χρήσης κρατικών περιουσιακών στοιχείων για τα οποία οι απλοί πολίτες πληρώνουν φορολογικές υποχρεώσεις κλπ» αναφέρει -μεταξύ άλλων- η καταγγελία Μπελέρη.

Η Τσάτσκα δεν είναι τυχαίο πρόσωπο αλλά εξέχων μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας αλλά και πρώην υπουργός Άμυνας της χώρας. Μάλιστα ήταν παρούσα στις πρώτες θέσεις, όταν ο Ράμα ανακοίνωσε την αποπομπή της, μαζί με ακόμη έξι υπουργούς, στη διάρκεια συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στα Τίρανα.

Ο Αλβανός αναλυτής Άριον Σούλο υποστήριξε πως οι πρόσφατες συλλήψεις του SPAK, έχουν βάλει στο στόχαστρο την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, χτυπώντας τους πυλώνες του προγράμματός του. Ο Σούλο έκανε τα σχόλια μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης, όπου σχολίασε και τον σαρωτικό ανασχηματισμό.

Που ανακοίνωσε ο Ράμα στη διάρκεια συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός τους, με την Τσάτσκα να αποπέμπεται λόγω της γης που απόκτησε ο σύζυγός της ως υποτιθέμενος «στρατηγικός επενδυτής» στην Χειμάρρα.

Πάντως μέχρι στιγμής η απομάκρυνση Τσάτσκα δεν ερμηνεύεται ως πρόθεση του Αλβανού πρωθυπουργού, να δώσει τέλος στην «ομηρεία» Μπελέρη, επιτρέποντάς του να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας και να ασκήσει επίσημα τα καθήκοντά, για τα οποία τον εξέλεξαν οι συνδημότες του τον περασμένο Μάϊο.

Παναγιώτης Σαββίδης - protothema.gr


...

Ο Μπελέρης στέλνει στο SPAK την Αλβανίδα ΥΠΕΞ, τον σύζυγό της και τον Γκόρο

Για την υπόθεση πλαστογραφίας έκτασης στο χωριό Δρυμάδες Η υπουργός Εξωτερικών, Olta Xhaçka, ο σύζυγός της, Artan Gaçi, ο πρώην δήμαρχος της Χιμάρας, Jorgo Goro, και οι κληρονόμοι ενός ακινήτου στους ...
...

Ανασχηματισμό ανακοίνωσε ο Ράμα - Τέλος η Xhacka από το ΥΠΕΞ

Ανασχηματισμό της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συνέλευσης του Σοσιαλιστικού κόμματος στα Τίρανα. Ανάμεσα στις αλλαγές των...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου