Παράπονα Ράμα στην ΕΕ για τις δηλώσεις Ντόντικ για μια «Μεγάλη Σερβία»

Παράπονα Ράμα στην ΕΕ για τις δηλώσεις Ντόντικ για μια «Μεγάλη Σερβία»

Έκπληκτος από τη σιωπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με κάποιες «επικίνδυνες και εμπρηστικές» δηλώσεις κατά της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου και του Μαυροβουνίου είναι ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Εδώ, αναφέρεται στις δηλώσεις του Μίλοραντ Ντόντικ, στις 28 Οκτωβρίου, όπου ο τελευταίος είπε ότι «είναι απαραίτητο να επιστρέψει το Μαυροβούνιο στο «σερβικό εθνικό ον», γιατί προφανώς εκεί ανήκει», ενώ υποστήριξε το ίδιο για το Κόσοβο.

«Πρέπει να ομολογήσω, εκπλήσσομαι από την έλλειψη ανταπόκρισης μέχρι στιγμής από τους εταίρους μας στην ΕΕ και ελπίζω ειλικρινά ότι αυτή η σιωπή θα σπάσει το συντομότερο δυνατό!», γράφει ο Ράμα στο X.

Τι είπε ο Ντόντικ;

Ο Ντόντικ, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω των αποσταθεροποιητικών του ενεργειών στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, είπε ότι σε αυτόν τον αιώνα οι Σέρβοι «πρέπει να σχηματίσουν ένα ενιαίο κράτος, το οποίο θα είναι επίσης μέρος του Μαυροβουνίου».

Όπως δηλώνει, θα πρέπει να γίνει μια «μεγάλη πανσερβική συνέλευση», από την οποία θα μεταδοθεί ένα τέτοιο μήνυμα, και πρόσθεσε ότι αυτό το ενιαίο κράτος «πρέπει να σχηματιστεί με δημοκρατικά μέσα και πολιτικά μέτρα, όχι με πόλεμο».

«Ζούμε σε μια εποχή που μετά από μερικά χρόνια ή δεκαετίες θα πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα διαμόρφωση του κόσμου, οι Σέρβοι δεν πρέπει να ξεχωρίζουν, αλλά τώρα πρέπει να πούμε ότι σε αυτόν τον αιώνα θέλουμε ένα ενιαίο κράτος αποτελούμενο από τη Σερβία, τη Δημοκρατία Σέρπσκα, αν είναι δημοκρατική απόφαση, και το Μαυροβούνιο», δήλωσε ο Ντόντικ σε ρωσικό μέσο απαγορευμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «Sputnik».

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Σερβία θα πετύχει στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου, τόνισε ότι η σερβική εθνική και κρατική πολιτική πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη σε αυτό το θέμα.

«Πρέπει να πω ότι ο Βούτσιτς επανέφερε αυτό το ζήτημα στη διεθνή σκηνή μέσω της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, αλλά και μέσω της διαδικασίας απόσυρσης της αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου από έναν σημαντικό αριθμό χωρών».

«Νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε στη σωστή και σταθερή λύση και αυτό δεν είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας και της Αμερικής. Η μόνη λύση είναι η Δημοκρατία Σέρπσκα, η Σερβία και τα σερβικά εδάφη, το Κοσσυφοπέδιο και φυσικά η επιστροφή του Μαυροβουνίου στη σερβική εθνική οντότητα, γιατί αναμφίβολα της ανήκει», υποστηρίζει ο Ντόντικ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου