Βασιλική Κατσίφα: «Πέντε χρόνια κλαίω τον γιόκα μου - Πέντε χρόνια περιμένουμε το αληθινό πόρισμα»

Βασιλική Κατσίφα: «Πέντε χρόνια κλαίω τον γιόκα μου - Πέντε χρόνια περιμένουμε το αληθινό πόρισμα»

Η χαροκαμένη μάνα του Κωνσταντίνου Κατσίφα, Βασιλική, μιλά στη «δημοκρατία», με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη δολοφονία του γιου της από τους Αλβανούς αστυνομικούς. «Ο τάφος του παιδιού μου έχει γίνει και το δικό μου σπίτι»

«Πέντε χρόνια κλαίω τον γιόκα μου. Πέντε χρόνια ο τάφος του παιδιού μου έχει γίνει και το δικό μου σπίτι. Το παιδί μου το έφαγαν ανήμερα της εθνικής επετείου. Κι έπεσε από τις σφαίρες των Αλβανών, όπως ακριβώς έπεσαν και οι ήρωες του '40 από τις σφαίρες των Γερμανών».

Με αυτά τα λόγια, ακόμα μια χρονιά, η χαροκαμένη μάνα του Κωνσταντίνου Κατσίφα, Βασιλική, θα βρεθεί σήμερα στο νεκροταφείο του χωριού Βουλιαράτες μαζί με πλήθος ομογενών της Βορείου Ηπείρου για το πενταετές τρισάγιο στη μνήμη του νεαρού που ανήμερα την 28η Οκτωβρίου 2018 έπεσε νεκρός στα βουνά των Βουλιαράτων.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 2018 ο Κατσίφας διαπληκτίστηκε στην κεντρική πλατεία του χωριού με έναν Αλβανό αστυνομικό, ο οποίος του ζήτησε τον λόγο γιατί είχε μόλις ζωγραφίσει μια ελληνική σημαία στον τοίχο του ελληνικού σχολείου. Ο Κατσίφας έφυγε για λίγο από την πλατεία για να πάει στο σπίτι του και να πάρει το αυτόματο όπλο καλάσνικοφ που είχε στη κατοχή του. Γυρίζοντας, άρχισε να πυροβολεί στον αέρα προς εκφοβισμό των αστυνομικών. Υστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών ο Κατσίφας διέφυγε προς τα κοντινά βουνά.

Οι αστυνομικοί ειδοποίησαν το σώμα ειδικών δυνάμεων της Αλβανίας, τη Renea, να έρθει προς ενίσχυσή τους. Οι ειδικές δυνάμεις, με τη βοήθεια εκπαιδευμένου σκύλου, έφτασαν στα ίχνη του Κατσίφα, ο οποίος, αν και είχε ήδη φτάσει στην κορυφή Τσούκλισα της περιοχής, προτίμησε να γυρίσει πίσω, προς το χωριό, όπου συναντήθηκε με το απόσπασμα της Renea. Υστερα από λίγο ο Κατσίφας έπεσε νεκρός. Η αλβανική αστυνομία υποστηρίζει ότι ο Κατσίφας ήρθε σε λεκτική αντιπαράθεση με μέλη της αλβανικής αστυνομίας στους Βουλιαράτες κατά τη διάρκεια του σημαιοστολισμού για την εθνική επέτειο. Μετά την αντιπαράθεση, άνοιξε πυρ κατά των αστυνομικών.

Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία, ενώ μπήκε σε καφενείο της περιοχής. Τρεις σφαίρες χτύπησαν αστυνομικό όχημα. Ο Κατσίφας κατάφερε να διαφύγει προς τα παρακείμενα βουνά, όμως εν τέλει εντοπίστηκε από ελικόπτερο της αλβανικής αστυνομίας και, σε ανταλλαγή νέων πυροβολισμών, έπεσε νεκρός.

Θλιβερή επέτειος

Φέτος η 28η Οκτωβρίου θα είναι ακόμα μία θλιβερή επέτειος για τους Βουλιαράτες, καθώς έχασαν τον ήρωά τους. Έναν 35χρονο νέο, ο οποίος φρόντιζε να έχει όλο το χωριό κάτω υπό την ελληνική ψυχή και δύναμη.

«Πέντε χρόνια περιμένουμε το αληθινό πόρισμα των δικαστικών Αρχών. Οχι αυτό το ψεύτικο πόρισμα που λέει ότι αυτοκτόνησε. Ο γιόκας μου δεν θα αυτοκτονούσε ποτέ και για κανέναν. Ηταν ήρωας στην καρδιά και την ψυχή. Τον έφαγαν για τη σημαία που πήγε να ανεβάσει στην πλατεία του χωριού. Και μέχρι σήμερα δεν βρέθηκε κανένας πολιτικός να έρθει να μας συμπαρασταθεί σαν οικογένεια. Λες και δεν είμαστε Ελληνες εμείς! Λες και δεν φυλάμε Θερμοπύλες εδώ πάνω» λέει στη «δημοκρατία» η μάνα του με φωνή απόγνωσης.

Η κηδεία του εθνομάρτυρα (όπως τον αποκάλεσαν οι μητροπολίτες και οι ιερείς κατά την εξόδιο ακολουθία) Κωνσταντίνου Κατσίφα έγινε 10 μέρες μετά τον θάνατό του, με χιλιάδες κόσμου να έχουν πλημμυρίσει το μικρό χωριό της Βορείου Ηπείρου. Οι στιγμές μάλιστα εκείνες ήταν τόσο συγκινητικές, που πολλά ΜΜΕ εκείνη την εποχή τις παρομοίασαν με τις στιγμές ηρώων που είχαν πέσει στα ελληνοαλβανικά σύνορα κατά το Επος του '40. «Ο γιος μου έγινε ήρωας μετά τον θάνατό του. Το χωριό και το μνήμα του τα επισκέπτονται εκατοντάδες κόσμου για να προσκυνήσουν. Οσο ζούμε, εμείς η οικογένειά του, δεν θα αφήσουμε άσβεστη τη μνήμη του. Και θα πολεμήσουμε να μάθει όλος ο κόσμος την πραγματική αλήθεια του θανάτου του» καταλήγει η χαροκαμένη μάνα.


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου