Επίτιμος Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ αναγορεύτηκε ο π. Αλκιβιάδης Καλύβας

Επίτιμος Διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ αναγορεύτηκε ο π. Αλκιβιάδης Καλύβας

Σε τελετή που έλαβε χώρα την 12η Μαΐου στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Αλκιβιάδης Καλύβας αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο π. Καλύβας με καταγωγή από τους Βουλιαράτες της Δρόπολης είναι ομότιμος Καθηγητής και πρ. Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, Η.Π.Α.

Η τιμή απονεμήθηκε μετά από ομόφωνη εισήγηση του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκευτικών της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου και με ομόφωνη συγκατάθεση της Συγκλήτου και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με το έθιμο, ο π. Ο Καλύβας ως τιμώμενος απηύθυνε ακαδημαϊκή ομιλία στα ελληνικά. Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν «Λειτουργική Ανανέωση: Μερικές Πρώτες Σκέψεις». Στην εναρκτήρια ομιλία του ο π. Ο Καλύβας είπε, «Δέχομαι αυτή τη μεγάλη τιμή όχι για τον εαυτό μου, αλλά ως αναγνώριση της αποστολής και του έργου της Ελληνικής Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού και της σχολής της».

Απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης το 1956 ο π. Καλύβας συνέχισε τις σπουδές του στη Γενική Θεολογική Σχολή και στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Αγίου Βλαδίμηρου πριν αποκτήσει το Διδακτορικό του Δίπλωμα Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επέστρεψε στον Τίμιο Σταυρό το 1978 για να διδάξει λειτουργικά και μυστηριακή θεολογία. Όταν συνταξιοδοτήθηκε το 2003, ο π. Καλύβας συνέχισε να υπηρετεί τη Σχολή από διάφορους ζωτικούς ρόλους: ως ιερέας, ως κοσμήτορας του Τιμίου Σταυρού και ως Πρόεδρος.

Ο π. Καλύβας είναι και πολυγραφότατος συγγραφέας καθώς έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα έργα, μεταξύ των οποίων η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου