Η επαίσχυντη δουλοπρέπεια του Ράμα ως προσπάθεια να θαφτεί το ζήτημα «Μπελέρη»

Η επαίσχυντη δουλοπρέπεια του Ράμα ως προσπάθεια να θαφτεί το ζήτημα «Μπελέρη»

Όταν ο Έντι Ράμα εξαπέλυε δριμύτατες επιθέσεις κατά του Φρέντη Μπελέρη πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου φούντωσε τις καρδιές χιλιάδων Αλβανών. Μάλλον, όπως φαινόταν, ένας πρωθυπουργός της Αλβανίας ξεπερνούσε τα κόμπλεξ του παρελθόντος και τολμούσε με «αξιοπρέπεια» να εναντιωθεί σε έναν υποψήφιο που είχε την υποστήριξη της Ελλάδας.

Όποιος αποκαλεί τον Μπελέρη πολιτικό κρατούμενο σήμερα ή όποιος εγείρει αμφιβολίες ότι μετά τη σύλληψη στις 12 Μαΐου κρύβονται τα συμφέροντα των επιχειρηματιών κοντά στον Ράμα, κηρύσσεται αμέσως προδότης ή ξεπουλιέται στους Έλληνες.

Δείτε όμως πώς εμφανίστηκε σήμερα στη Δερβιτσάνη ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο ίδιος που είχε ξεσηκώσει τους Αλβανούς πατριώτες στις προεκλογικές συγκεντρώσεις της 14ης Μαΐου.

Ο Ράμα μίλησε σήμερα στα ελληνικά όχι μόνο ενώπιον των Ελλήνων της περιοχής, που είχαν συγκεντρωθεί για να εγκαινιάσουν την προτομή του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά και μπροστά στον απεσταλμένο της ελληνικής κυβέρνησης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας μίλησε στα ελληνικά παρόλο που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αρνήθηκε την πρόσκλησή του και μποϊκόταρε τη συνάντηση, στέλνοντας εκπρόσωπο έναν πρώην υπουργό του.


Σαν να μην έφτανε η αλλαγή γλώσσας μπροστά στους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, η ομιλία στα αλβανικά ήταν επίσης σε πνεύμα ταπεινότητας και δουλοπρέπειας, γεμάτη κολακεία και επαίνους για τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν ήταν καθόλου ευχάριστο να βλέπεις τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, ο οποίος, μπροστά στην απόρριψη της πρόσκλησης από τον ομόλογό του, συνέχισε να τον αποκαλεί «αγαπητό του φίλο» ενώ επαινούσε τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Ελευθέριο Βενιζέλο, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Ράμα αποκάλεσε θρυλικό τον πρωθυπουργό της εποχής των Βαλκανικών πολέμων Ελευθέριο Βενιζέλο, τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού Μητσοτάκη ο Ράμα τον επαίνεσε ως αδάμαστο Κρητικό, ενώ τον Ανδρέα Παπανδρέου χαρακτήρισε ως χαρισματικό πολιτικό.

«Θα ήθελα πολύ να ήταν σήμερα εδώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο γιος του Κωνσταντίνου, σημερινού πρωθυπουργού της Ελλάδας και αγαπητός μου φίλος, αλλά σίγουρα θα επιστρέψει και αυτός σε αυτή την πλατεία, ειδικά όπως υποσχέθηκε, όπου από σήμερα , η πλατεία φέρει το όνομα του πατέρα του», είπε ο Ράμα.

Η σημερινή εμφάνιση του Ράμα στη Δερβιτσάνη έγινε στον απόηχο των προσπαθειών δελεασμού του Μητσοτάκη να ξεπεράσει τη φυλάκιση του Φρέντη Μπελέρη.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει ανοιχτά τη δυσανασχέτηση της ελληνικής πλευράς.

Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους διοργάνωσε συνάντηση στην Αθήνα με όλους τους αρχηγούς κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, χωρίς να προσκαλέσει τον Ράμα, αλλά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αλβανίας αντί αυτού.

Η ελληνική πίεση αυξήθηκε όταν ο Μητσοτάκης δήλωσε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στα Τίρανα ότι η Ελλάδα θα εμποδίσει την πρόοδο της Αλβανίας στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που εξέφρασε στον Ράμα σε συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο.

Ο Φρέντης Μπελέρης συνελήφθη δύο μέρες πριν από τις εκλογές της 14ης Μαΐου και εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή, ενώ η αλβανική δικαιοσύνη απορρίπτει συνεχώς τα αιτήματα του προκειμένου να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Όμως η επαίσχυντη επίδειξη δουλοπρέπειας που παρατηρήθηκε σήμερα στη Δερβιτσάνη θα παραμείνει το επόμενο χρονικό ενός Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος απέναντι στην ελληνική πίεση στέκεται χωρίς αξιοπρέπεια, κάτι που ο Ράμα θα έπρεπε να είχε αποφύγει.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου