Απογραφή πληθυσμού Αλβανίας: Πρόστιμο σε όσους αρνηθούν να απαντήσουν ή δηλώσουν ψευδή στοιχεία

Απογραφή πληθυσμού Αλβανίας: Πρόστιμο σε όσους αρνηθούν να απαντήσουν ή δηλώσουν ψευδή στοιχεία

Η διαδικασία απογραφής πληθυσμού και κατοικιών στην Αλβανία θα ξεκινήσει στις 18 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τη διευθύντρια του INSTAT Έλσα Ντούλη, η οποία σε τηλεοπτικές της εμφανίσεις έχει τονίσει ότι το προσωπικό για την «Απογραφή 2023» έχει ήδη προσληφθεί και εκπαιδευτεί.

Για την ίδια, η απογραφή είναι ένα στιγμιότυπο όλων των κατοίκων στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Το ερωτηματολόγιο περιέχει περίπου 100 κατηγορίες ερωτήσεων σχετικά με τη στέγαση, την οικογένεια, την κατοικία, την απασχόληση ή τη γεωργία και οι πολίτες υποχρεούνται να απαντήσουν σε αυτές.

Μόνο τρεις από τις ερωτήσεις που σχετίζονται με την πίστη, την εθνικότητα και τη θρησκεία θα είναι προαιρετικές να απαντηθούν. Όπως δήλωσε, εάν οι πολίτες αρνηθούν να απαντήσουν ή δώσουν ψευδείς απαντήσεις, θα υπάρχουν κυρώσεις. Έτσι, οι παραπάνω περιπτώσεις μπορούν να τιμωρηθούν με πρόστιμο 50.000 λεκ ( περίπου 460 ευρώ).

Το INSTAT υπολογίζει ότι το κόστος είναι 16,9 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά την επιτυχία αυτής της διαδικασίας, η έκθεση υπογραμμίζει ότι υπάρχει ανάγκη για ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην ευαισθητοποίηση τους. Το INSTAT υπογραμμίζει ότι θα ακολουθήσει μια επικοινωνιακή στρατηγική για την αύξηση της πληροφόρησης.

«Η επιτυχία της Απογραφής εξαρτάται από τη θετική προσέγγιση και συμμετοχή του πληθυσμού σε αυτήν. Ως εκ τούτου, κατά το 2023 θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή και παρακολούθηση της επικοινωνιακής στρατηγικής, βασικά στοιχεία της οποίας είναι η επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους και το κοινό γενικότερα».

Η επικοινωνιακή εκστρατεία θα προωθήσει την Απογραφή ενημερώνοντας το κοινό για τον σκοπό της. Μετά την απογραφή, θα υπάρξει δεύτερη έρευνα με τη χρήση στατιστικών μοντέλων που προτείνονται από διεθνείς οργανισμούς, μετά την καταμέτρηση πεδίου που υπολογίζει το επίπεδο αξιοπιστίας και ποιότητας των δεδομένων.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου