Πληροφορίες από μέσα ενημερώσεως των Αγίων Σαράντα αλλά και σχετική ανάρτηση του πρώην Αλβανού Πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, κάνουν λόγο για έναρξη ύπουλων δήθεν δημοσίων διαβουλεύσεων περί της διαχείρισης του Αρχαιολογικού Πάρκου του Βουθρωτού που βρίσκεται πάνω στον ομώνυμο κόλπο και απέναντι απ' την Κέρκυρα. Αποκρύπτουν την ανάθεση σε ιδιώτες δια της πρακτική της Κυβέρνησης Ράμα της Συνεταιρικής Δημοσίου – Ιδιωτών. Η σελίδα sarandaweb, που αναφέρεται σε ειδησιογραφία απ' τους Αγίους Σαράντα και Δέλβινο που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις κάνει λόγο μάλιστα για ήδη ελλειμένη απόφαση και την όλη διαδικασία την διαχειρίζεται η Υπουργός Πολιτισμού και άλλοι κρατικοί φορείς απλά ως παραπλανητικό κάλυμμα.
Προφανώς πρόκειται για θράσος και σκάνδαλο ολκής της Κυβέρνησης Ράμα η οποία έτσι κι αλλιώς έχει αποδείξει ότι δεν διστάζει να κάνει οποιεσδήποτε παραχωρήσεις σε σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέροντα με τους οποίους συναλλάσσεται. Ωστόσο όμως οι ομάδες αυτές γίνονται όλο και πιο απαιτητικές και προφανώς στοχεύουν τομείς εξασφαλισμένου κέρδους.
Το συγκεκριμένο Αρχαιολογικό Πάρκο περιλαμβάνει στα όρια του τα ευρήματα απ' την αρχαία πόλη που συνέχισε να αναπτύσσεται έως τα ύστερα Βυζαντινά χρόνια και ακόμη συντηρούσε οικισμό και στην περίοδο της Οθωμανοκρατίας και αποτελεί μία απ' τις καλύτερες αποδείξεις της διαχρονικής παρουσίας του Ελληνισμού και την προσφορά του στην πολιτιστική εξέλιξη της ευρύτερης περιοχής. Επί το πλείστον, περιβάλλεται από προστατευόμενη ζώνη σπάνιου φυσικού κάλους, πλούτου σε χλωρίδα και πανίδα και ιδιαίτερης αξίας στην προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών. Το σημείο αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων ετησίως τουριστών.
Απ' το 1997 το Ίδρυμα Ρώτσιλντ είχε υιοθετήσει το Πάρκο συγκροτώντας μη κερδοσκοπικό οργανισμό και σε συνεργασία με τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή είχε επεκτείνει τις ανασκαφές, τις μελέτες και ανάδειξη καθώς επίσης την καλύτερη οργάνωση για την προστασία. Ανασυγκροτήθηκε επίσης το Μουσείο Ευρημάτων που είχε λεηλατηθεί ολικά κατά τις ταραχές του 1997.
Οι πληροφορίες ότι η απόφαση του Ράμα για την ιδιωτικοποίηση του Αρχαιολογικού Πάρκου και μάλιστα και το σχήμα που θα το αναλάβει, έχουν βάση αληθείας δεδομένου ότι προ δύο ετών είχε ξεσπάσει μεγάλος θόρυβος καθώς σε εταιρία αλλαντικών είχε δοθεί άδεια για τη συγκρότηση επί αρχαίων ευρημάτων, της πρώτης μάλιστα φάσης συγκρότησης της Πόλης, καφετέριας και εστιατορίου. Ο θόρυβος και οι αντιδράσεις τόσο της κοινωνίας όσο του επιστημονικού κόσμου και μάλιστα η σχετική αλληλογραφία της ΟΥΝΕΣΚΟ δεν κατάφεραν να αναβάλουν τις αυθαιρεσίες της Κυβέρνησης και σήμερα τα ακατάλληλα καταστήματα λειτουργούν με μια εξασφαλισμένη και μάλιστα αυξάνουσα πελατεία.
Η εν εξελίξει ωστόσο πληροφορίες για πλήρη παραχώρηση σε ιδιώτη του όλου ιστορικού και αρχαιολογικού πλούτου ξεπερνάει τα εσκαμμένα. Τούτο διότι τόσο το νομικό πλαίσιο στην Αλβανία όσο ειδικά η γνώση και τεχνογνωσία σε διαχείριση ανάλογου κύρους και σημασίας πλούτου δεν υφίσταται. Πέραν των άλλων ο Βουθρωτός υπήρξε μέρος όπου μαρτύρησαν Άγιοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας ενώ υπάρχουν στο εσωτερικό του πέραν της γνωστής Βασιλικής και του περίφημου Βαπτιστηρίου και άλλες εκκλησίες με ανάλογη σημασία.
Όλα αυτά μαζί προφανώς με το Θέατρο, την Αγορά, το Επισκοπείο, το Κάστρο στην Ακρόπολη κ.α. θα θυσιαστούν στο βωμό της αδυσώπητης κερδοφορίας του περιβάλλοντος Ράμα που εξοφλεί επιταγές έστω και στο πάρα πέντε της παραμονής του στην εξουσία!!!
tachydromos.gr
Σχόλια