Η ιστορία της Βορείου Ηπείρου για εμάς είναι ταυτόσημη με την ιστορία της υπόλοιπης Ηπείρου. Πρόκειται για μια περιοχή τόσο κοντά σ' εμάς αλλά και τόσο άγνωστη για εμάς. Θα επιχειρήσουμε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία αυτής της περιοχής κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας και ειδικότερα θα εστιάσουμε στον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού που αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Το 1797 το Βουθρωτό τέθηκε υπό γαλλικό έλεγχο όταν παραχωρήθηκε στη Βενετία από τον Ναπολέοντα ως μέρος της συνθήκης του Κάμπο Φόρμιο. Το 1799 ο Οθωμανικώς και τοπικός κυβερνήτης Αλή Πασά του Τεπελένι κατέκτησε την πόλη, η οποία έγινε μέρος της αυτοκρατορίας μέχρι την ανεξαρτησίας της Αλβανίας το 1912. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η θέση της αρχικής πόλης είχε παραμείνει αχρησιμοποίητη για αιώνες και ήταν περιτριγυρισμένη από βάλτους. Από το 1925 ιταλική αρχαιολογική αποστολή άρχισε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα προϊστορικών, ελληνικών, ρωμαϊκών και βυζαντινών χρόνων.
Το Εθνικό Πάρκο του Βουθρωτού ανακηρύχθηκε Μνημείο Πολιτισμού στην Αλβανία το 1948 . Το 1981 , η δασική έκταση γύρω από το Βουθρωτό κηρύχθηκε επίσης Μνημείο Πολιτισμού στο πλαίσιο των υφιστάμενων νόμων για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων . Σε διεθνές επίπεδο , η σημασία της αρχαίας πόλης αναγνωρίστηκε και επιβεβαιώθηκε ως τέτοια το 1992 , όταν είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων της ΟΥΝΕΣΚΟ. Αυτό έγινε από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς , αναφερόμενοι στη Σύμβαση του 1972 , "Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς»
Σχόλια