Χελώνα «καρέτα-καρέτα» εθεάθη στις όχθες του Λιβαδιού

Χελώνα «καρέτα-καρέτα» εθεάθη στις όχθες του Λιβαδιού

Τα υδάτινα πλάσματα στις όχθες του Ιονίου προσφέρουν εκπληκτικό θέαμα κάθε φορά, κάνοντας πιο ξεχωριστές τις διακοπές των τουριστών στην περιοχή. Αυτή τη φορά στην παραλία του Λιβαδιού της Χιμάρας, μια χελώνα «καρέτα καρέτα» έπεσε στα δίχτυα των ψαράδων. Αφού βγήκαν στην ξηρά, ψαράδες και παραθεριστές οδήγησαν τη χελώνα πίσω στο νερό, βοηθώντας τη να κολυμπήσει στα βάθη της θάλασσας.

Οι Caretta caretta (Linnaeus, 1758) εξαπλώνονται σε όλες τις θάλασσες αν και συγκεντρώνονται κυρίως στα εύκρατα και υποτροπικά γεωγραφικά μήκη (Μεσόγειος, Ατλαντικός, Ειρηνικός και Ινδικός ωκεανός). Ο παγκόσμιος πληθυσμός του είδους αποτελείται από 10 υπο-πληθυσμούς που συναντώνται σε διαφορετικές περιοχές, διαφέρουν σε μέγεθος και παρουσιάζουν διαφορετικές τάσεις. Ανάμεσα σε αυτούς, ο μεσογειακός υπο-πληθυσμός της καρέτα παρατηρείται σε όλη τη Μεσόγειο. Προέρχεται από τον πληθυσμό του Ατλαντικού εμφανίζοντας ένα βαθμό γενετικής διαφοροποίησης. Ωστόσο χελώνες καρέτα από τη Μεσόγειο έχουν παρατηρηθεί και σε νερά του Ατλαντικού.

Τα ζώα που φωλιάζουν στη Μεσόγειο είναι συγκριτικά μικρά, με μήκος σώματος 75-100 εκ. και βάρος 100-135 κιλά, αν και έχουν παρατηρηθεί και πολύ μεγαλύτερα ζώα. Το κεφάλι είναι σχετικά μεγάλο με κεράτινο ράμφος και χωρίς δόντια. Το χέλυο (καβούκι) έχει σχήμα συνήθως επίμηκες, οβάλ ή καρδιόσχημο με μια κεντρική σειρά πέντε ραχιαίων πλακών και άλλες πέντε στα πλευρά. Τα πρόσθια πτερύγια έχουν δύο νύχια και τα πίσω δύο ή τρία. Οι χελώνες καρέτα ζουν έως 100 χρόνια.

Η Ελλάδα φιλοξενεί το 60% περίπου των φωλιών της Μεσογείου αλλά και τις δύο πιο σημαντικές περιοχές ωοτοκίας: τις έξι παραλίες στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο και τον νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο στη δυτική Πελοπόννησο. Στις δύο αυτές περιοχές καταγράφονται κατά μέσο όρο 1865 φωλιές όταν συνολικά σε όλη τη Μεσόγειο ο μέσος όρος των φωλιών είναι λίγο περισσότερες από 7.200. Χελώνες καρέτα παρατηρούνται όμως σχεδόν παντού στις ελληνικές θάλασσες. Από τον Αμβρακικό κόλπο και τα ανοιχτά της Ζακύνθου, στη δυτική Πελοπόννησο, τον Μεσσηνιακό κόλπο, τον Λακωνικό, τον Αργολικό, τον Σαρωνικό ως το βόρειο Αιγαίο, το νοτιοανατολικό Αιγαίο αλλά και το Κρητικό πέλαγος

Πηγή: wwf.gr


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου