Αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό η φυγή των Αλβανών πολιτών στο εξωτερικό (Έρευνα)

Αυξάνεται με αμείωτο ρυθμό η φυγή των Αλβανών πολιτών στο εξωτερικό (Έρευνα)

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάζεται η αλβανική σελίδα Monitor, οι άδειες παραμονής που έχει χορηγήσει η Γερμανία σε Αλβανούς πολίτες έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2018.

Συγκεκριμένα για το συγκεκριμένο έτος χορηγήθηκαν άδειες σε πάνω από 10 χιλιάδες Αλβανούς πολίτες για να ζήσουν και να εργαστούν στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το 2019 ο αριθμός τους ξεπέρασε τις 12 χιλιάδες. Το 2020, παρά την πανδημία και τους αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις, εκδόθηκαν περίπου 8.300 άδειες διαμονής.

Τα προηγούμενα χρόνια, η Γερμανία δεν έδινε προτεραιότητα στην προσέγγιση των Αλβανών πολιτών. Για παράδειγμα, το 2011, την πρώτη χρονιά που καταργήθηκαν οι βίζες για μετακίνηση σε χώρες της ΕΕ, η Γερμανία εξέδωσε μόνο 350 άδειες διαμονής για Αλβανούς πολίτες.

Το 2020, η Γερμανία κατατάχθηκε για πρώτη φορά ως η δεύτερη χώρα για τις άδειες που χορηγήθηκαν σε Αλβανούς πολίτες, με 22% επί του συνόλου, μετά την Ιταλία με 34% και αφήνοντας πίσω την Ελλάδα, με 20,6%. Ιστορικά, η Ιταλία και η Ελλάδα ήταν οι δύο πιο φιλόξενες χώρες για τους Αλβανούς που θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο εξωτερικό.

Αναλυτικότερα στοιχεία για πολίτες που έχουν λάβει άδειες διαμονής για οικογενειακούς λόγους, δείχνουν ότι το 2019-2020 φεύγουν κυρίως οικογενειακώς, ενώ σχεδόν το 40% των αδειών χορηγήθηκε σε παιδιά κάτω των 14 ετών.

Η Γερμανία, η οποία αντιμετωπίζει περιορισμούς στην εγχώρια αγορά εργασίας, προσελκύει τα τελευταία χρόνια πολίτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων Αλβανών. Ειδικότητες όπως γιατροί, νοσηλευτές, ειδικοί πληροφορικής είναι από τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα στη Γερμανία.

700 χιλιάδες Αλβανοί έχουν καταφύγει σε χώρες της ΕΕ από το 2008

Από το 2008 έως το 2020, υπάρχουν περίπου 700 χιλιάδες Αλβανοί πολίτες που έχουν λάβει άδεια διαμονής σε μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τη Eurostat.

Ο μεγαλύτερος αριθμός αδειών διαμονής εκδόθηκαν την περίοδο 2008-2009, με 97,3 χιλιάδες και 83,9 χιλιάδες αντίστοιχα, ως αποτέλεσμα της μεγάλης μετανάστευσης στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Στη συνέχεια η εισροή μειώθηκε, φθάνοντας περίπου τις 30 χιλιάδες ετησίως το 2013. Μετά από αυτό το διάστημα, η αναβίωση του μεταναστευτικού κύκλου, που φαίνεται από τη σημαντική αύξηση των αιτήσεων ασύλου, έφερε νέα αύξηση στις άδειες διαμονής, η οποία κορυφώθηκε το 2019, με περίπου 60,4 χιλιάδες από αυτές.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου