Ανεβάζει κι άλλο τον αριθμό των Αφγανών ο Ράμα - 4 χιλιάδες αναμένεται να φτάσουν στην Αλβανία

Ανεβάζει κι άλλο τον αριθμό των Αφγανών ο Ράμα - 4 χιλιάδες αναμένεται να φτάσουν στην Αλβανία

«Οι Αφγανοί που θα έρθουν στην Αλβανία δεν είναι απλοί άνθρωποι», δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε συνέντευξή του στο CNN, ενώ αναφερόμενος στην λίστα των πρώτων 2 χιλιάδων Αφγανών που θα μεταφερθούν στην Αλβανία, έκανε λόγο για καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, κινηματογραφιστές, αστέρες της ηθοποιίας ή πρόσωπα που ο κόσμος γνώρισε μέσα από την πλατφόρμα του Netflix.

«Κοιτάζοντας τη λίστα που πήραμε, τα ονόματα των ανθρώπων, τα προφίλ τους, διέκρινα καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, κινηματογραφιστές, σταρ του κινηματογράφου ή πρόσωπα που πιθανώς γνωρίζαμε μέσω του Netflix», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ράμα.

Ακόμη προσθέτει:

«Πώς μπορούμε να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στη λάσπη;! Πώς μπορούμε να κλείσουμε το παράθυρο της δημιουργικότητας και των ονείρων και των ελπίδων για πάντα.

Λέγοντάς τους ότι στα επόμενα 5 χρόνια θα προσπαθήσουμε να σας βγάλουμε από εκεί ενώ υπάρχει ένα σκοτεινό σχοινί για να προετοιμαστούν για να κρεμάσουν τα όνειρα, τις ελπίδες τους και τον εαυτό τους».

Αλλά πόσους Αφγανούς θα δεχτεί η Αλβανία;

Σε αντίθεση με άλλες συνεντεύξεις για τα ισπανικά και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, χθες ο Ράμα είπε ότι ο αριθμός αυτών που θα φιλοξενηθούν θα είναι περίπου 4 χιλιάδες, ενώ πρόσθεσε πως η λίστα των 2 πρώτων χιλιάδων είναι έτοιμη και τώρα προετοιμάζεται και η δεύτερη με άλλες 2 χιλιάδες.

Στη συνέχεια η δημοσιογράφος ρώτησε τον Ράμα εάν η Αλβανία είναι έτοιμη να δεχτεί τους Αφγανούς μόνιμα, λαμβάνοντας την απάντηση πως εάν οι Αφγανοί θέλουν να μείνουν στην Αλβανία, είναι ευπρόσδεκτοι να μείνουν για πάντα.

«Δεν είναι ζήτημα αν είμαι έτοιμος, είναι ζήτημα να είναι ένα μέρος όπου το πρώτο Σύνταγμα, το Κανούν πριν από περισσότερα από 100 χρόνια, στην πρώτη παράγραφο έγραφε: «Ο οίκος του Αλβανού ανήκει στον Θεό και στον φίλο. Θα είναι φίλοι μας, αν θέλουν να μείνουν είναι ευπρόσδεκτοι να μείνουν», δήλωσε.

Ο Ράμα αυτή τη φορά όχι μόνο άλλαξε τις πρωταρχικές του δηλώσεις που αναφέρονταν σε μερικές εκατοντάδες Αφγανούς, αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει τους πολίτες της χώρας του για την «μεγάλη ευκαιρία» που η Αλβανία έχει ώστε να τους υποδεχτεί ακόμη και για μόνιμη εγκατάσταση.

Από την άλλη ο αλβανικός λαός μαστίζεται από την ανεργία, το άθλιο υγειονομικό σύστημα και τόσα άλλα προβλήματα και ο Ράμα δηλώνει πως η χώρα του θα γίνει ένας τόπος «αστέρων του Hollywood».

Όσο για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, ό,τι προστάξει θα εφαρμοστεί, αφού ο ίδιος λύνει και δένει σε όλους τους τομείς της.

Μια μελλοντική εγκατάσταση Αφγανών στον χώρο της, δεν είναι καθόλου απίθανη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου