Ιταλό - αλβανική συμφωνία για την προώθηση της ιταλικής γλώσσας στην Αλβανία

Ιταλό - αλβανική συμφωνία για την προώθηση της ιταλικής γλώσσας στην Αλβανία

Συμφωνία μεταξύ της Ιταλικής Πρεσβείας στα Τίρανα και του αλβανικού Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεότητας υπεγράφη χθες Τρίτη 18 Μαΐου. Το νέο μνημόνιο συνεργασίας αφορά την ένταξη της ιταλικής γλώσσας στο αλβανικό εκπαιδευτικό σύστημα, ως πρώτη ξένη γλώσσα.

Το εν λόγω Πρόγραμμα ονομάζεται "ILIRIA" και έχει ως σκοπό του την προώθηση της ιταλικής γλώσσας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Αλβανίας.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, η Αλβανία δεσμεύεται για την προώθηση της ιταλικής γλώσσας και επιπλέον θα λάβει σχετικό διδακτικό υλικό ώστε να εξοπλίσει τις βιβλιοθήκες τις βιβλιοθήκες και τα εργαστήρια των σχολείων.

Αυτή η συμφωνία προσβλέπει επίσης τη συμπερίληψη ενοτήτων της ιταλικής γλώσσας σε επαγγελματικές σχολές της χώρας, δεδομένης της ευρείας παρουσίας ιταλικών εταιρειών στην Αλβανία και της ανάγκης εξεύρεσης εξειδικευμένου ανθρώπινου – εργατικού δυναμικού στη χώρα.

Όπως και η τουρκική γλώσσα, τώρα και η ιταλική φανερώνει για πολλοστή φορά την επιρροή αυτών των δύο χωρών στην Αλβανία. Ήδη από την εποχή του Βασιλιά Ζόγκου, τα μνημόνια με την Ιταλία στέρησαν πολλά δικαιώματα στους Έλληνες της περιοχής, αφού από τότε ξεκίνησε ο οργανωμένος πόλεμος κατά της ελληνικής παιδείας. Από τη μία η ισλαμική Τουρκία και από την άλλη η δυτική Ιταλία, συνεχίζουν να δρουν με σύγχρονες μεθόδους στην αλβανική κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα γεννάται το ερώτημα προς τα που τελικά κλίνει αυτή η χώρα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου