EITI: Η Αλβανία σε αναστολή - Στόχος η τήρηση κανόνων διαφάνειας

EITI: Η Αλβανία σε αναστολή - Στόχος η τήρηση κανόνων διαφάνειας

Η Αλβανία βρίσκεται σε αναστολή από την Πρωτοβουλία Διαφάνειας Εξορυκτικών Βιομηχανιών (EITI) από τον Οκτώβριο του 2023. Η αιτία; Η μη υποβολή εκθέσεων διαφάνειας για την εξορυκτική βιομηχανία εδώ και χρόνια.

...

National Geographic: Το κοίτασμα υδρογόνου στην Αλβανία μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση

Σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό New Scientist, εντοπίστηκε σημαντικό κοίτασμα υδρογόνου σε ορυχείο της Μπουλκίζας στην Αλβανία. Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει την ελπίδα χρήσης του φυσικού αερίου ως ...
Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδοτεί ένα έργο ύψους 700.000 δολαρίων. Στόχος του έργου είναι η εκπόνηση εκθέσεων EITI για τα έτη 2019, 2020 και 2021. Μια κοινοπραξία εταιρειών εργάζεται επί τόπου από τον Οκτώβριο του 2023 για την ολοκλήρωση των εκθέσεων.

Εφόσον οι εκθέσεις δημοσιευθούν και αξιολογηθούν ως ικανοποιητικές, το Διοικητικό Συμβούλιο του EITI θα εξετάσει το ενδεχόμενο άρσης της αναστολής. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό αποτελεί το δεύτερο έργο EITI στην Αλβανία, μετά από προηγούμενη χρηματοδότηση 600.000 δολαρίων. Η τρέχουσα αξιολόγηση του έργου από την Παγκόσμια Τράπεζα αγγίζει το "μετρίως μη ικανοποιητικό".

Το EITI αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοβουλία που στοχεύει στην προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας στους τομείς πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών πόρων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του EITI, απαρτιζόμενο από 20 εκπροσώπους, λαμβάνει τις στρατηγικές αποφάσεις και αξιολογεί την πρόοδο των χωρών στην τήρηση των προτύπων EITI.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια 1

Alban 18/03/2024 15:51

Zilevete emas pou tha genoume plousioi

Zilevete emas pou tha genoume plousioi

Προσθήκη σχολίου