Ισπανία: Αλβανοί αγοράζουν μεγάλες εταιρείες εξαγωγής φρούτων για διακίνηση ναρκωτικών

Ισπανία: Αλβανοί αγοράζουν μεγάλες εταιρείες εξαγωγής φρούτων για διακίνηση ναρκωτικών

Το 2023, οι κατασχέσεις κοκαΐνης στην Ισπανία έσπασαν κάθε ρεκόρ, αγγίζοντας τα 100.000 κιλά, διπλασιάζοντας την ποσότητα του 2022

Η Ισπανία, ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός κάνναβης στην ΕΕ, πλήττεται από άνευ προηγουμένου κύμα κοκαΐνης, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη.

Η έκρηξη της διακίνησης ναρκωτικών έχει ολέθριες συνέπειες. Στη Σουηδία, η αστυνομία έχει ενισχυθεί για να αντιμετωπίσει άνοδο δολοφονιών που συνδέονται με συμμορίες. Στις Βρυξέλλες, δύο άνθρωποι έγιναν θύματα πυροβολισμών σε ένοπλη σύγκρουση με διακινητές. Στις 9 Φεβρουαρίου, στην πόλη Barbate, ο οδηγός ενός σκάφους γεμάτου ναρκωτικά, γνωστού ως El Cabra, εμβόλισε σκάφος της Πολιτικής Φρουράς, σκοτώνοντας 2 αστυνομικούς και τραυματίζοντας 4.

Για να κατανοήσουμε την πλημμύρα ναρκωτικών στην Ευρώπη και την άνοδο βίαιων εγκληματικών οργανώσεων, οφείλουμε να εξετάσουμε την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Πολλές από τις θαλάσσιες διαδρομές κοκαΐνης ξεκινούν από την Νότια Αμερική. Σήμερα, ο Ισημερινός, βυθισμένος σε κρίση ασφαλείας, αποτελεί ένα καίριο σημείο διακίνησης. Στις 31 Μαρτίου 2023, ένοπλοι εισέβαλαν στην κατοικία του επιχειρηματία Rubén Cherres, σκοτώνοντας τον άγρια μαζί με την κοπέλα του, έναν φίλο και τον σωματοφύλακά του.

Ο Cherres βρισκόταν υπό έρευνα για διασυνδέσεις με τον κουνιάδο του προέδρου του Εκουαδόρ και με αλβανικές ομάδες διακίνησης ναρκωτικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα από το 2009.

Η άνοδος των Αλβανών διακινητών

Σύμφωνα με τον Antonio Martínez Duarte, επικεφαλής της UDYCO, οι Αλβανοί εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση. Αντί να πολεμήσουν τα καρτέλ στις παραδοσιακές χώρες παραγωγής κόκας, στράφηκαν στην απευθείας αγορά και μεταφορά του ναρκωτικού στην Ευρώπη μέσω του λιμανιού του Γκουαγιακίλ, αγοράζοντας εταιρείες φρούτων. Αυτό διότι, εκμεταλλεύονται τα κοντέινερ μεταφοράς των φρούτων.

Η Ισπανία, ιδιαίτερα η Βαλένθια, η Βαρκελώνη και η Αλχεσίρας, αποτελεί καίρια πύλη εισόδου ναρκωτικών στην Ευρώπη, με την "Βαλκανική Μαφία" να ηγείται. Η κοκαΐνη φτάνει στην Ευρώπη μέσω των λιμανιών της Αμβέρσας (Βέλγιο), του Ρότερνταμ (Ολλανδία) και της Βαλένθιας (Ισπανία), με τη Βαλένθια να κατατάσσεται 3η.

Ο αριθμός των συλλήψεων για διακίνηση ναρκωτικών στην Ισπανία αυξάνεται σταθερά: 18.193 (2018), 20.441 (2019), 20.599 (2020), 22.968 (2021) και 24.117 (2022). Πριν από 2 εβδομάδες, 17 μέλη της αλβανικής μαφίας συνελήφθησαν στη Βαλένθια και κατασχέθηκαν 850 κιλά κοκαΐνης. Το 2023, 9.000 κιλά κοκαΐνης κατασχέθηκαν στο λιμάνι της Βαλένθια, με την πλειοψηφία των μελών των ομάδων να είναι Αλβανοί. Η κοκαΐνη στην τελευταία κατάσχεση προήλθε από τον Ισημερινό.

Δύο εβδομάδες πριν από την επιχείρηση κατά της αλβανικής μαφίας, η ισπανική αστυνομία συνεργάστηκε με τις αρχές του Ισημερινού στην επιχείρηση Pampa, ερευνώντας δολοφονίες που συνδέονται με διακίνηση ναρκωτικών.

Διεθνές κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης: 32 συλλήψεις σε Ισπανία, Εκουαδόρ και Μεγάλη Βρετανία

Η επιχείρηση έρχεται μετά από μια σειρά δολοφονιών υψηλών προσώπων στον Εκουαδόρ, όπως ο υποψήφιος πρόεδρος Fernando Villavicencio και ο εισαγγελέας κατά της διαφθοράς César Suarez. Συνελήφθησαν 32 άτομα: 13 στην Ισπανία, 18 στον Εκουαδόρ και 1 στη Μεγάλη Βρετανία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες στην Ισπανία ήταν ο "στόχος υψηλής αξίας" Dritan Gjika, Αλβανός υπήκοος. Ο κύριος συνεργάτης του Gjika (καταζητούμενος) δραστηριοποιούταν στην Marbella και φέρεται να εισήγαγε 4.000 κιλά κοκαΐνης το μήνα, κρυμμένη σε μπανάνες από τον Ισημερινό.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκαν:

  • 500.000 ευρώ μετρητά
  • 1 αυτόματο πιστόλι
  • 12 πολυτελή αυτοκίνητα
  • 17 ακίνητα αξίας περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ
Η έκθεση του UNODC για το 2020 ανέφερε ρεκόρ παραγωγής κοκαΐνης (2 εκατομμύρια κιλά). Οι ειδικοί εκτιμούν εκθετική αύξηση τα τελευταία 3 χρόνια. Η ασταθής καλλιέργεια φυτών κόκας και η έλλειψη εναλλακτικών λύσεων για τους αγρότες τροφοδοτούν την υπερβολική προσφορά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου