3 δισ. δολάρια θα επενδύσει η Τουρκία στην Αλβανία για την ενίσχυση των εξαγωγών

3 δισ. δολάρια θα επενδύσει η Τουρκία στην Αλβανία για την ενίσχυση των εξαγωγών

Η Αλβανία αναμένεται να προσελκύσει τουρκικές επενδύσεις αξίας 3 δισ. δολαρίων, με σκοπό να μειώσει το χάσμα μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών της.

Ο εν λόγω στόχος επικυρώνεται με τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Τιράνων και του Τουρκοαλβανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Τιράνων κ. Nikolin Jaka, εξήρε τις μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία. Επεσήμανε δε, τις σπουδαίες ευκαιρίες διμερούς συνεργασίας για μείωση του εμπορικού ελλείμματος, ενώ παράλληλα, περιέγραψε στρατηγικές που θα μπορούσαν να διευκολύνουν τη δραστηριοποίηση Τούρκων επενδυτών στη χώρα, καθώς και την αύξηση των α/εξαγωγών.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Τουρκο-Αλβανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου κ. Bilal Kara, δήλωσε ότι οι τουρκικές επενδύσεις βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα, έχοντας αγγίξει μέχρι στιγμής τα 3 δισ. δολάρια και πως οι επιχειρήσεις τουρκικών συμφερόντων διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο σε διάφορους νευραλγικούς τομείς, όπως είναι ο τραπεζικός κλάδος, η ενέργεια, τα ορυχεία, οι κατασκευές, η υγεία και η εκπαίδευση, συμβάλλοντας στην απασχόληση 15.000 ανθρώπων.

Αναντίρρητα, η εν λόγω συμφωνία συνιστά ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών τους σχέσεων.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι η Τουρκία αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την Αλβανία, καθώς κατατάσσεται ως ο 2ος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής για την Αλβανία το έτος 2023.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου