Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας: Σπατάλες και ζημιές ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ

Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας: Σπατάλες και ζημιές ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ

Η πρόσφατη έκθεση του Ανώτατου Κρατικού Έλεγχου (KLSH) αποκαλύπτει σοβαρές οικονομικές ατασθαλίες στην KESH (Αλβανική Εταιρεία Ηλεκτρικής Ενέργειας), με ζημιές που αγγίζουν τα 6 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2021-2022.

Η KESH αρνείται να μεταφέρει τα λογιστικά της στοιχεία στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, θέτοντας ερωτήματα για τη διαφάνεια των πράξεών της. Η έκθεση του KLSH φέρνει στο φως δεκάδες παραβιάσεις, θέτοντας σε αμφισβήτηση την χρηστή διαχείριση των πόρων.

Μία από τις πιο ανησυχητικές πτυχές αγγίζει την αγορά ενέργειας. Η KESH φέρεται να έχει χαρίσει σε ιδιωτική εταιρεία ενέργεια αξίας 2,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παράλληλα ξόδεψε 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την επισκευή πυρηνικών σταθμών.

Επιπλέον, η KESH δαπάνησε 1,7 εκατομμύριο ευρώ για επιδόματα σίτισης του προσωπικού της, ακόμη και σε περίοδο αυστηρών περιορισμών λόγω πανδημίας, εγείροντας ερωτήματα για την αναγκαιότητα και το ύψος της δαπάνης.

Η έκθεση αγγίζει και άλλα ζητήματα, όπως:

  • Δαπάνες για διατροφικές δίαιτες: Η KESH ξόδεψε 1,7 εκατομμύριο ευρώ για διατροφικές δίαιτες τα τελευταία δύο χρόνια, με 680.000 ευρώ να υπερβαίνουν το προβλεπόμενο ποσό, ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης.
  • Επιδόματα μισθού: Ζημιές 600.000 ευρώ εντοπίστηκαν στα επιδόματα μισθού, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση για την επίτευξη στόχων που θα δικαιολογούσαν αυτές τις αμοιβές.
  • Χαμένες αγωγές: Η KESH κατέβαλε σημαντικά ποσά για χαμένες αγωγές που αφορούσαν άδικες απολύσεις, δημόσιους διαγωνισμούς και συμβάσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου