Αλβανία: Με το νέο νομοσχέδιο οι στρατηγικές επενδύσεις δεν θα υπόκεινται σε πολεοδομικούς κανόνες

Αλβανία: Με το νέο νομοσχέδιο οι στρατηγικές επενδύσεις δεν θα υπόκεινται σε πολεοδομικούς κανόνες

Η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε σε μια σημαντική αλλαγή, εγκρίνοντας σχέδιο νόμου που χαλαρώνει σημαντικά τους πολεοδομικούς κανόνες για τα λεγόμενα "στρατηγικά έργα". Σύμφωνα με το προσχέδιο, τα έργα αυτά θα εξαιρούνται από τους περιορισμούς που θέτουν τα πολεοδομικά σχέδια, αφήνοντας το Εθνικό Συμβούλιο της Επικράτειας (ΕΣΥ) ελεύθερο να καθορίζει απεριόριστα τους όρους ανάπτυξής τους.

...

Ψηφίστηκε η παράταση του νόμου των στρατηγικών επενδύσεων μέχρι το τέλος 2024 (ΒΙΝΤΕΟ)

Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής της Αλβανίας σημαδεύτηκε από χάος, θορύβους και έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.  Παρά το τεταμένο κλίμα, η σοσιαλιστική πλειοψηφία κατάφερε...

Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, "για στρατηγικές επενδύσεις που εγκρίνονται από την Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και για έργα υψηλής προτεραιότητας που υλοποιούνται από τα αρμόδια υπουργεία, οι όροι χρήσης γης και ανάπτυξης θα καθορίζονται με ειδικούς κανονισμούς, ανεξάρτητα από τις πολεοδομικές διατάξεις".

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι στρατηγικές επενδύσεις, όπως τουριστικά θέρετρα ή μεγάλα ενεργειακά projects, δε θα χρειάζεται πλέον να τηρούν περιορισμούς ύψους, όγκου ή χρήσης γης. Στις παράκτιες περιοχές, όπου οι πολεοδομικοί κανόνες απαγορεύουν πολυώροφα κτίρια, το ΕΣΥ θα έχει πλέον την εξουσία να εγκρίνει ανεξέλεγκτα ψηλά κτίρια.

Παράλληλα με την απαλλαγή από πολεοδομικούς περιορισμούς, το σχέδιο νόμου δίνει στο ΕΣΥ και την αρμοδιότητα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αφαιρώντας την από το Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων.

Αυτές οι αλλαγές έρχονται σε μια περίοδο όπου η αλβανική κυβέρνηση έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση και ένα άλλο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την κατασκευή έργων σε προστατευόμενες περιοχές. Το τελευταίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες φοβούνται τις καταστροφικές επιπτώσεις στη φύση.

Ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι αλλαγές στοχεύουν στην επιτάχυνση των επενδύσεων και στην ανάπτυξη, η χαλάρωση των πολεοδομικών κανόνων και η συγκέντρωση εξουσιών στο ΕΣΥ εγείρουν ανησυχίες για πιθανές αυθαιρεσίες και περιβαλλοντικές ζημιές. Η συζήτηση γύρω από τα δύο αυτά νομοσχέδια αναμένεται να είναι έντονη και να επηρεάσει σημαντικά το μέλλον του περιβάλλοντος και της χωροταξίας στην Αλβανία.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου