Η αλβανική κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για στρατηγικές επενδύσεις σε προστατευόμενες περιοχές

Η αλβανική κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για στρατηγικές επενδύσεις σε προστατευόμενες περιοχές

Μέσα από ένα διαδικαστικό τέχνασμα το Υπουργικό Συμβούλιο επιδιώκει να αλλάξει ριζικά τον νόμο για τις Προστατευόμενες Περιοχές ανοίγοντας τον δρόμο για την κατασκευή στρατηγικών έργων εντός αυτών. Το σχέδιο της κυβέρνησης αποφεύγει τη δημόσια διαβούλευση και είναι, σύμφωνα με περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, ακόμη πιο επικίνδυνο από την εκδοχή των σοσιαλιστών βουλευτών.

...

Συναγερμός από τους περιβαλλοντολόγους στην Αλβανία για το νέο νομοσχέδιο για τις προστατευόμενες περιοχές

Περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Αλβανία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους μέσω δημόσιας τοποθέτησης για νομοθετικές αλλαγές στο νόμο «Περί προστατευόμενων περιοχών». Η τοποθέτηση έρχεται μετά την ...

Ένα λεπτομερές σχέδιο προτάσεων της κυβέρνησης του Έντι Ράμα για τροποποίηση του νόμου «Περί Προστατευόμενων Περιοχών» δίνει στο Αλβανικό Συμβούλιο της Επικράτειας αρμοδιότητες να αποφασίσει για τη χρήση αυτών των περιοχών που υπόκεινται σε άδειες ανάπτυξης και κατασκευής, ανοίγοντας νομικά τον δρόμο για στρατηγικές επενδύσεις σε αυτές.

Το σχέδιο της κυβέρνησης στάλθηκε στην αλβανική βουλή με την ονομασία "γνωμοδότηση" για το νομοσχέδιο που ξεκίνησε μια ομάδα σοσιαλιστών βουλευτών - ένα διαδικαστικό τέχνασμα που φαίνεται να προσπαθεί να αποφύγει τη δημόσια διαβούλευση.

Ωστόσο, το σχέδιο της κυβέρνησης καταρρίπτει την ουσία της πρότασης των βουλευτών, η οποία στόχευε στην εκπλήρωση του αιτήματος των δημάρχων για ενεργό ρόλο στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, αλλά επαναλαμβάνει τον άλλο στόχο μείωσης του επιπέδου προστασίας τους.

Στο έγγραφο που εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της κυβέρνησης, ενώνονται προτάσεις από το Υπουργείο Τουρισμού και Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας, τον Φορέα Χωρικής Ανάπτυξης (KKT) και άλλα υπουργεία.

Οι κύριες προτάσεις για την αλλαγή του νόμου του 2017, ο οποίος επιβάλλει πολυάριθμους περιορισμούς στις δραστηριότητες εντός Προστατευόμενων Περιοχών, προέρχονται από το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας και τον Οργανισμό Χωρικής Ανάπτυξης.

Το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας προτείνει να συμπεριληφθούν στις επιτρεπόμενες δραστηριότητες τα στρατηγικά έργα εντός προστατευόμενων περιοχών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, αυτό το υπουργείο προτείνει «σε περιβαλλοντικά προστατευμένες περιοχές να επιτρέπεται η κατασκευή μόνο για στρατηγικά έργα, τα οποία θεωρούνται από το κράτος υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας».

Εν τω μεταξύ, για τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες στις προστατευόμενες περιοχές σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, θα πρέπει να καθοριστούν με απόφαση της ΚΚΤ για την κήρυξη προστατευόμενης περιοχής ή με έγκριση των αναπτυξιακών και οικοδομικών αδειών με ειδικές ρυθμίσεις.

Εκ των προτέρων, η κυβέρνηση ζητά να χαρακτηριστούν ως επιτρεπόμενες δραστηριότητες οι «στρατηγικές επενδύσεις και δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε δομές φιλοξενίας αριστείας, 5 αστέρων και άνω, στον τομέα του τουρισμού και κάθε άλλη υποστηρικτική δραστηριότητα/υποδομή ή στη λειτουργία τους, ανεξάρτητα από το αν αυτό καθορίζεται στην απόφαση της ΚΚΤ για την κήρυξη μιας προστατευόμενης περιοχής».

Επιτρέπονται επίσης «δραστηριότητες που αναπτύσσονται σε δομές αγροτουριστικών καταλυμάτων και κάθε άλλη υποστηρικτική δραστηριότητα/υποδομή ή στη λειτουργία τους, ανεξάρτητα από το αν αυτό καθορίζεται στην απόφαση κήρυξης προστατευόμενης περιοχής».

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου