Ουκρανία: Καταλύτης για αύξηση 94% στις εισαγωγές όπλων στην Ευρώπη

Ουκρανία: Καταλύτης για αύξηση 94% στις εισαγωγές όπλων στην Ευρώπη

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε σε σημαντική αλλαγή στο τοπίο των εξοπλισμών στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλη (SIPRI), οι ευρωπαϊκές χώρες σχεδόν διπλασίασαν τις εισαγωγές όπλων μεταξύ 2019 και 2023, με αύξηση 94%.

Η μελέτη αποδίδει την κύρια αιτία αυτού του άλματος στις μαζικές μεταφορές όπλων προς την Ουκρανία το 2022 και το 2023. Συγκεκριμένα, το 23% των όπλων που αγοράστηκαν την περίοδο αυτή προορίστηκαν για την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας.

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από ευρωπαϊκές χώρες οδήγησε σε άνοδο των πωλήσεων για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες αναδείχθηκαν ο κορυφαίος εξαγωγέας όπλων. Οι ΗΠΑ αύξησαν τις εξαγωγές τους κατά 35% τα τελευταία χρόνια, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αναγκών των ευρωπαϊκών χωρών. Άλλες σημαντικές πηγές εισαγωγών όπλων για την Ευρώπη αποτέλεσαν η Ασία και η Μέση Ανατολή.

Παρά την κυριαρχία των ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία επίσης αύξησαν σημαντικά τις πωλήσεις τους, ξεπερνώντας ακόμα και τη Ρωσία, η οποία παραδοσιακά κατείχε κυρίαρχη θέση στην αγορά. Η Γαλλία εστίασε κυρίως σε πωλήσεις όπλων και μαχητικών αεροσκαφών σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία λειτούργησε ως καταλύτης για αναδιάρθρωση της αγοράς όπλων. Πολλές χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, αναζητούν νέο οπλισμό για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων και των ναυτικών τους στόλων. Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών αναμένεται να διατηρήσει την αγορά των όπλων σε υψηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου